Hopp til hovedinnholdet

Klar for sex?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år og har en kjæreste på 15 (også jente). Vi snakker veldig mye om at vi vil ha sex, men er det lov? Og hver gang vi møtes har jeg mensen.. er det et tegn fra kroppen min at jeg ikke er klar? For eksempel en gang, så møttes vi først en gang, og da hadde jeg mensen, så møttes vi to uker etter det og da fikk jeg også mensen. Tror du det er et tegn om at jeg ikke er klar? Eller?

Besvart 03.09.2019 23:38
 

Svar
Hei

Så fint at du har en kjæreste. Den seksuelle lavalder er 16 år. Det betyr at det ikke er lov at en person over 16 år har sex med en person under 16 år.

Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

 

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Det er viktig at sex alltid er frivillig mellom to parter.

Jeg tror ikke det at du får mensen betyr at du ikke er klar. Men hvis du er i tvil kan du gjerne vente litt. Gå forsiktig frem. Sett grenser for deg selv. Hvis dere koser vil du antagelig vite noe om hvor dine grenser går hvis du kjenner etter. To kan ha det veldig fint sammen og kose uten å ha sex.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex