Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år. Alle i klassen min har hatt sex, burde jeg også?

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg er 13 år og alle i klassen min har hatt sex burde jeg også???? jeg har ikke mensen og mange sier at det gjør vondt jeg hører også at sex er deilig:) svar fort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeg er desperat!!!!!!!!!!!!! jeg vet hvem jeg vil gjøre det med han er deilig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Besvart 01.09.2019 18:15
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Det er ikke vanlig at man har seksualitet med en annen når man er 13 år. Det er stor sannsynlighet for at ikke alle i klassen din har hatt det! Kanskje er det noen få, men ikke alle. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk/tankemessig og fysisk.

Du er i puberteten og da lages det masse hormoner som gjør at en lett blir kåt, og da er det mange som ønsker å ha sex. Selv om man ønsker å ha sex med en annen er det ikke sikkert man er klar for det. 

Hvis man er kåt hjelper det å onanere til orgasme. Da går kåtheten over for en stund. Noen onanerer i dusjen før skolen, når de kommer hjem og før de sovner. Andre onanere sjeldnere, og andre oftere. Finn ut hvor ofte du må onanere for å ha mer kontroll på kåtheten.  

Er du klar for å utforske og ha seksualitet med en annen person, tror du? Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.

Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå. 

Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. 

Selv om du ikke har fått menstruasjon, kan du bli gravid. Det er fordi den aller første eggløsningen kommer før den aller første menstruasjonen. 

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.

Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.

Kanskje skal du bruke lengre tid på å bli godt kjent med kroppen og kjønnet ditt og bli tryggere? Det er mange unge som når de blir eldre, forstår at de ikke var klare for å ha sex med en annen. 

Jeg har aldri møtt noen som har angret fordi de ikke hadde seksualitet i så ung alder. Men jeg har møtt mange som har angret fordi de hadde det. Når de ble eldre, forstod de i ettertid at det ikke var noen god ide. 

Det viser seg at jo mer en kan om kroppen og seksualitet, jo lengre venter man før man har sex med en annen. 

Du kan snakke med helsesykepleier. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex