Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg få hjelp etter omskjæring?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, når jeg var liten så ble jeg omskjært og det ble gjort feil og det var ikke mitt valg og som 17 år er jeg kjempe flau, hvem kan jrg ta kontakt me for å få gjort noe med dette?

Besvart 03.09.2019 21:42
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Sex og samfunn skriver følgende: 

Mange mener at omskjæring er noe man selv bør få velge å få utført når man er gammel nok til å ta et selvbestemt valg. Lov om rituell omskjæring av gutter sier følgende: “Rituell omskjæring av gutter under 18 år kan bare utføres etter samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret for gutten. Gutter som er i stand til å danne seg egne synspunkter skal ha rett til informasjon om inngrepet og gis anledning til å si sin mening. Det skal legges behørig vekt på guttens mening i samsvar med alder og modenhet. Rituell omskjæring kan ikke utføres mot guttens vilje”.

Omskjæring på gutter fører sjelden til farlige komplikasjoner, men siden det alltid er en risiko for infeksjoner og blødninger er det omdiskutert hvorvidt omskjæring er ansvarlig praksis når det ikke er medisinsk betinget. Alle kirurgiske inngrep kan medføre smerter og ubehag etter inngrepet. Noen menn opplever problemer med nedsatt følsomhet og generelle problemer seksuelt etter omskjæring.

Nå forstår jeg det slik at du har fått komplikasjoner etter at det har blitt gjort feil. Du bør absolutt ta kontakt med din fastlege for å høre om dette kan rettes opp i.

Samtidig så er det viktig at du ikke skjemmes over det som har skjedd. Som du skriver så var du liten når dette skjedde og med de aller fleste går det bra og de får ikke komplikasjoner. Det er derfor viktig at du får en lege til å se på penis sammen med deg slik at du får vist fram det du kjenner på er feil. Husk også at ingen peniser er like uansett om de er omskjært eller ikke. Noen er lange, korte skeive og bøyde. Dette er helt normalt og den du en gang skal ha sex med vil nok ikke bry seg med hvordan penis ser ut, men heller det at du er en fin kjæreste. 

Håper du finner ut av dette og at svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Omskjæring av gutter

Skalpell (colourbox-com)

I Norge omskjæres omlag 2000 guttebarn hvert år. De fleste omskjæres av rituelle grunner av jødiske eller muslimske foreldrene. Det finnes også medisinske grunner til omskjæring.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex