Hopp til hovedinnholdet

Hvis vi har sex og begge har lyst, er det ulovlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 14 år, snart 15 og er interessert i en gutt på 19 år, vi har kjent hverandre lenge og jeg er veldig gla i han, jeg har vært hjemme til han 1 gang og vi såg film, mamma viste om det men hun likte det ikke, og vet ikke om hun vil jeg skal treffe han mer, jeg vil jo treffe han mer og kanskje bli noe mellom oss, men vis vi har sex og begge har lyst, er det ulovlig, kan vi gjøre det, hva kan skje? og kan foreldrene mine bestemme at jeg ikke kan være sammen med han? håper på svar fort

Besvart 06.09.2019 06:15
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Hvis dere har sex er det ulovlig, selv om du også vil ha sex. Det er fordi han er  over 16 år. 

Det er hans ansvar at dere ikke har sex. 

Hvis dere har sex og noen oppdager det, sier Straffeloven § 302 at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel.

Foreldrene dine kan bestemme at du ikke skal være sammen med han. De har foreldreansvaret for deg, og hvis de mener at det ikke er bra for deg å være sammen med gutten, kan de nekte deg det.

Det er stor forskjell på en som er 14, 15 år og en som er 19 år. Han er etter loven en voksen mann. Han er 4 - 5 år eldre enn deg og det er mye i den alderen du er i nå. Når du blir eldre, vil aldersforskjellen ikke være så markant.

Han kan gjøre det han vil, reise hvor han vil, jobbe, studere, drikke alkohol osv. Du bor hjemme, har innetider, har lekser, plikter hjemme og det er foreldrene dine som bestemmer hva du kan gjøre og ikke kan gjøre.

Det kan være lett å like en som er eldre. Det kan også føles veldig spennende å bli sammen med en som er så gammel. Kanskje får man litt status i venneflokken. Kanskje kjører han bil og en kan bli hentet. Kanskje føler en seg litt eldre selv.

Men det er oftest sånn at det er den som er eldst som bestemmer mest. Det er den som er eldst, som har mest makt.

Det er noen jenter, når de ble eldre, som forstår at de ble utnyttet av den eldre part, og noen av dem blir også sinte på foreldrene som ikke stoppet det.

Kanskje kan du snakke med foreldrene dine om dette, høre hva de mener?

I noen tilfeller blir den eldre kjæresten godt kjent med foreldrene til den unge ungdommen, og at det opprettes en relasjon på grunnlag av tillit, at foreldrene stoler på den eldre ungdommen. Slike avtaler kan inneholde at forholdet ikke skal inneholde seksualitet. Det kan være vanskelig å overholde.    

Tenk gjennom dette. Snakk med foreldrene dine. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex