Hopp til hovedinnholdet

Kan man smitte seg selv med sexleketøy?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har nylig vært behandlet for seksuelt overførbar sykdom mycoplasma og skal ta kontroll test om noen uker men jeg tenkte meg ikke om og brukte samme glidemiddel nå som når jeg var smittet og er redd jeg kan ha smittet meg selv på ny?? Har jo vært borti flaska med vibrator/fingre som sikkert inneholdt smitte da... Kan de overleve så lenge på/inni flasken? ca 1,5 uke siden sist jeg brukte den. Hilsen bekymret jente

Besvart 07.09.2019 08:34
 

Svar
Hei

Mykoplasma er en bakterie som lever inne i levende celler. Den er derfor en veldig sårbar bakterie som ikke klarer seg så lenge utenfor kroppen vår. Det er derfor slik at man ikke kan smitte via fingre eller sexleketøy hvis det ikke skjer veldig raskt. Man kan smitte hverandre via sekret på fingre og sexleketøy mens man har sex, men hvis det har ligget en stund er det nok ikke noe funn av levende bakterier. Det høres ikke ut som om du har noe å bekymre deg for med din glidekrem. 

Mykoplasma er en bakterie som man ser hos veldig mange uten at det er noe skadelig. Man var tidligere bekymret at denne bakterien var lik klamydia, men det har man ikke lengre noe holdepunkt for. En sjelden gang kan mykoplasma bakteriene gi plager, og da skal det testes for og behandles. 

Det er ikke så lenge siden at man endret tanken på hvordan man skulle følge opp mykoplasma. Det er derfor mange som gjør det forskjellig fra sted til sted. De nyeste retningslinjene er at man bare tester de som har plager, at bare partnere som man skal ha sex med igjen skal behandles samtidig (ikke ringe til tidligere partnere man ikke skal ha sex med på ny), og at man ikke trenger kontrollprøve så lenge plagene er borte.

Mange har tatt kontrollprøve for tidlig. Da kan døde bakterier i skjeden gjøre at testen blir positiv, selv om man er kvitt mykoplasma. Så hvis du må ta kontrollprøve, ta aldri en ny prøve før det har gått 3-4 uker etter at du startet på kuren. Du kan lese mer om mykoplasma her. 

 Vennlig hilsen Lege ved Sex og samfunn, i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex