Hopp til hovedinnholdet

Ligge med kjæresten når han er 5-6 mnd yngre, og under 16 år.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er sammen med en fyr, og vi vurderer å ha sex. Vi begge er født i 2004, men jeg er 5-6 måneder eldre enn han. Kan jeg bli straffet hvis jeg har fylt 16 før han har det og vi har hatt sex?

Besvart 09.09.2019 12:42
 

Svar
Hei

Det er veldig fint at dere ønsker å følge reglene for seksuell lavalder, og at dere begge tenker nøye igjennom om dette er noe dere vil. 

Som du vet så er den seksuelle lavalderen 16 år i Norge. Det betyr at det i utgangspunktet er ulovlig for deg å ligge med kjæresten din hvis du er 16 og han er 15,5 år. 

Imidlertid er det en mulighet for å ikke bli straffet for dette dersom dere er tilnærmet lik i alder og utvikling. Dette følger av straffeloven § 308. 

Det betyr at dersom du blir anmeldt for å ligge med ham når du er over den seksuelle lavalderen og han under, vil det bli en vurdering av om det er rimelig at du skal straffes for dette. 

Både alder og utvikling vil bli vurdert. Ved utvikling er vurderingen om dere er like utviklet, både fysisk og psykisk. Ved alder vil både deres konkrete alder bli vurdert, samt aldersforskjellen mellom dere. 

I deres situasjon er det kun noen måneder mellom dere. Derfor vil jeg mene at det er svært sannsynlig at dere vil bli vurdert som tilnærmet like i alder. I tillegg er dere kjærester, dette er et moment som også tyder på at du ikke vil bli straffet for dette forholdet. Jeg kan ikke vurdere den fysiske og psykiske utviklingen deres, men jeg vil likevel tro at det er svært usannsynlig at du vil bli straffet for å ligge med ham.  

Ta gjerne en titt på artiklene som er vedlagt. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex