Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha sex med kjæresten min når jeg er 14 og han er 16?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en ting. Hvorfor finnes det en seksuell lavalder? Jeg er sammen med en gutt på 16, og er 14 selv, men vet ikke om vi kan ha sex. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 09.09.2019 21:19
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Du lurer på hvorfor vi har noe som heter seksuell lavalder i Norge. Det stemmer at vi har en seksuell lavalder i Norge. Den er på 16 år. Regelen om den seksuelle lavalderen sier at det ikke er lov for en som er 16 år eller eldre å ha sex med en som er under 16 år. Du kan lese mer om dette i artikkelen som ligger med i dette svaret til deg. 

Reglene om den seksuelle lavalderen er der for å beskytte barn. Grunnen til at vi har reglene er at vi mener at barn under 16 år ikke er fysisk og psykisk klare til å ta beslutningen om de ønsker å ha sex. Reglene er også der fordi det er vanskeligere for en som er under 16 år å stå i mot det som kan oppleves som press til å ha sex. De som har laget lovene mener også at de som er under 16 år ikke er gamle nok til å vurdere de eventuelle konsekvensene av å ha sex. Det er da eventuelle konsekvenser som seksuelt overførbare sykdommer og graviditet, som er i fokus. 

Den som har sex med en som er under 16 år, kan i utgangspunktet straffes. Du kan lese mer om dette i straffelovens § 302 som sier at den som har sex med en som er under 16 år, kan straffes med fengsel i inntil 6 år. 

Men, det finnes et unntak i straffelovens § 308 som sier at den som har sex med en som er under 16 år kan slippe straff eller få mindre straff. For at denne bestemmelsen skal kunne brukes må de som har hatt seksuell omgang med hverandre, være «omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling», altså: de må være omtrent like gamle og ha kommet omtrent like langt i sin fysiske og psykiske utvikling. Med fysisk menes det du kan se på kroppen og med psykisk menes hvordan man tenker. For eksempel vil en 14 åring tenke på en helt annen måte enn en 30 åring, for å sette det på spissen. Her må det foretas en konkret vurdering i det enkelte tilfelle. Som et annet eksempel kan nevnes at to som er 15 år og har kommet like langt i utvikling vil kunne ha sex uten å kunne straffes for dette.  

Du sier at du ikke vet hva du skal gjøre. Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din om det du lurer på. Da kan dere kanskje sammen diskutere spørsmålene og tankene du har rundt dette.

Lykke til!


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex