Hopp til hovedinnholdet

Er det innafor for meg på 18 med en kjæreste på 15?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nylig snakket mye med en jente på 15 år og hun har veldig lyst til at jeg skal komme hjem til henne og se på en serie med henne. Altså, hun fylte 15 i år og jeg fylte 18 i år. Hun er veldig søt og virker og ser moden ut, men jeg har ikke lyst til å gjøre noe som kan defineres som overgrep hvis det leder til sex. Har lest artikkelen deres på aldersforskjell, men fikk ikke noe klart svar på nøyaktig hva som er greit og ikke. Liker hun veldig godt og har ikke vært så keen på noen som er mer enn 1 år yngre enn meg før. Hva skal jeg gjøre? Er dette innafor?

Besvart 12.09.2019 23:16
 

Svar
Hei gutt 18!

Så fint du vil gjøre det rette!

Du har helt rett i at det ikke er enkelt å finne ut av hva som kan føre til straff og ikke når en selv er over den seksuelle lavalderen og partner under. I spørsmålet ditt, kaller du det for et overgrep. Det er ok å vite at overgrep ikke er lovlig uansett alder og vil bli straffet uavhengig av alder. 

Lov om seksuell lavalder sier at en person over 16 år ikke kan ha sex med noen som er under. Men, om de to er like i modenhet og utvikling, kan straff utgå. Er en svært mye eldre, vil en uansett risikere straff og tre års aldersforskjell blir sett på som mye når en er 15 og 18. 

For dere betyr dette at dere kan bli kjærester, men ikke ha sex sammen. 

Les gjerne vedlagte artikler for mer informasjon.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver - NACS

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex