Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble diagnostisert med kreft og har lavt immunforsvar. kan jeg ha sex?

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt (trans ftm) på 15 år og ble diagnosert med kreft i februar. På grunn av cellegift har jeg derfor svært lavt immunforsvar. Derfor lurte jeg på om jeg fortsatt har muligheten til å ha sex så lenge jeg bruker kondom uten å være redd for å bli syk. Dette er ikke noe jeg vil ta opp med legen ettersom at legen skriver et brev om det vi snakket om som kommer i posten slik at foreldrene mine kan se hva vi har snakket om. Håper jeg kan få et fint svar på dette her:)

Besvart 17.09.2019 13:52
 

Svar
Hei gutt 15,

Immunsvikt og lavt immunforsvar er et slags spekter, hvor lette former gjør at du litt lettere får infeksjoner enn andre, mens alvorlige former gjør at du må smitteisoleres fra omverdenen. Uten å kjenne krefttype, behandling og blodprøver, er det heller ikke så lett å svare på om det er trygt for deg å ha sex eller ikke. Så det er dessverre legen som kjenner deg som kan svare sikkert på dette.

Det er trygt for deg å ta opp dette med legen din. Når man blir 16 år er man voksen i helsevesenets øyne, og jo nærmere man kommer denne alderen, jo mer skal man ta hensyn til ungdommens ønske.

Hvis du spør legen om dette, og ber tydelig legen om å ikke skrive det i brevet som går til dine foreldre, skal det veldig mye til før legen bryter taushetspliken og forteller det til dine foreldre. Dette er jo en sak som angår deg primært, og som foreldre vel ikke trenger å informeres om.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex