Hopp til hovedinnholdet

Har gått i offentligheten i bare truse. Ulovlig eller kan jeg gjøre det?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

1) Jeg er gutt og liker å gå i truser å har gått i offentligheten i bare truse er det ulovlig eller kan jeg gjøre det. 2) jeg sliter med å snakke med jenter jeg får høy puls sliter med setninger og går tom for ting å si.

Besvart 28.09.2019 19:41
 

Svar
Hei gutt 18 år. 

1) Det er forskjell på bekledning alt etter hvor en befinner seg.

Hvis du hadde gått i truse på en strand eller i egen hage på en varm sommerdag, er det ingen som hadde tenkt over det.

Men hvis du hadde kun gått med truse eksempelvis ute på gaten, i butikker, altså på offentlige steder, kan det være at du setter andre i forlegenhet eller at du er til sjenanse for andre. I det tilfelle at du får andre til å reagere, kan noen anmelde deg til politiet. Blotting går inn under straffeloven § 298, hvor det heter at den som utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted, eller i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket i det, kan straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. 

Det kommer konkret an på situasjonen og din hensikt, om du vil kunne straffes for blotting. 

2) Det er noen som sliter med å snakke med jenter, finne på ting å si. Men dette kan du øve på. 

Første punkt for å klare det, er å bestemme seg for å gjøre det. Her er du allerede på god vei fordi du ønsker å gjøre noe med dette!

Det neste er å øve deg på de hjemme. Du kan også øve foran speilet hjemme. Deretter kan du øve på de nærmeste vennene eller annen familie. Begynn å ta ordet. Begynn å si hva du mener om forskjellige saker og emner.

Deretter er det å gjøre det med jenter. Du kan øve på å komme med kommentarer, når dere er flere sammen. Når du er blitt vant til det, kan du øve deg på å si lengre setninger, ta ordet. 

Det å stille spørsmål er også bra. Du kan si spørsmålet inni deg før du sier det høyt. Om det ikke kommer ut helt slik du tenkte, gjør ikke det noe. Så er det den andre som må svare, snakke. Deretter kan du si litt om det temaet dere snakker om, før du stiller et nytt spørsmål. Gode temaer kan være skolen, trening, spill, serier, musikk og filmer. 

Det å øve på kroppsspråket er også en god ting. Hvis du står med rett rygg, puster du fritt. Hvis du har føttene litt fra hverandre, står du stødig og tar litt mer plass. Volum og fasthet i stemmen kan du også øve på. 

Å styrke selvfølelsen kan gjøres stegvis og bevisst. Det er gode tips i de vedlagte artiklene.

Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden.

Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venn. Vær glad i deg selv! 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da har dere et godt utgangspunkt for en samtale. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forelsket, men sjenert?

Sjenert (colourbox.com)

Har du aldri hatt kjæreste? Eller kanskje du er avstandsforelsket, men blir flau ved tanken på å vise det til noen. Les hva du kan gjøre for å få kjæreste.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex