Hopp til hovedinnholdet

Kan JEG bestemme hvem jeg kan bo hos eller er det foreldrene som bestemmer?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har foreldre som er skilte, de har vært det i ca 3-4 år. jeg syns det er vanskelig, siden jeg trives aller best hos pappa. Jeg tør ikke og si det til mamma, men jeg tror jeg heller ikke får lov og flytte til han siden pappa jobber turnus. Men jeg vet at jeg klarer og passe på meg selv. Pappa vet sånn noen lunde at jeg vil bo hos han. jeg går hos helsesøster på skolen for å snakke om det. men det er en ting jeg lurer på: kan JEG bestemme hvem jeg kan bo hos, eller er det foreldrene? siden jeg trives ikke hos mamma i det hele tatt. vær så snill og svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet er det ingenting i veien for at avtalen om hvor du skal bo forandres. Det er heller ikke uvanlig at avtaler om bosted  må justeres etter at det har gått en stund. Det er jo ofte slik at et barns behov og interesser forandrer seg ettersom barnet blir eldre. Dette må foreldrene dine ta hensyn til.

Det er også slik at jo eldre et barn blir jo mer skal barnets mening telle. Du har blitt 14 år, noe som betyr at din mening betyr mye. Men det er likevel foreldrene dine som har ansvaret for å ta en avgjørelse, og til syvende og sist bestemmer.

Mange synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om at de vil forandre på avtalen om hvor de skal bo. Noen er redde for å såre foreldrene sine, mens andre er redde for å bli møtt med sinne eller fortvilelse. Da kan det være lurt å tenke på at barn aldri har ansvaret for hvordan foreldrene har det. Det skal jo være motsatt. Kanskje du kan snakke litt med helsesøster om hvordan du kan forberede samtalen med moren og faren din?

Vi anbefaler også å ta kontakt med familievernkontoret. De gir familier som ikke bor sammen gratis hjelp til finne fram til gode løsninger for barna. Du finner nærmeste familievernkontor her: www.bufetat.no/familievern

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse