Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få økonomisk støtte til å flytte for meg selv?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Moren og faren min skilte seg for 3 år siden. Allikevel etter så lang tid går de opp imot hverandre jevnlig i form av trusler til hverandre, gjerne gjennom meg, barnevernet, Nav eller psykisk press. Har blitt jævlig lei, nervene er i høygir, får ikke mye søvn og blitt mindre sosial. Har lyst til å flytte men har ikke råd, er det noe Nav eller andre statlige midler kan hjelpe meg med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at det må være vanskelig for deg å være i den situasjonen du er i nå. Vi skal svare deg så godt vi kan på ditt spørsmål.

Så lenge du er elev på videregående skole eller er lærling, så har dine foreldre fortsatt forsørgingsplikt for deg uavhengig om du bor med dine foreldre eller for deg selv. Det vil si at selv om du er 18 år, så skal de etter økonomisk evne, sørge for at du har penger til klær, mat, tak over hodet og så videre.

Du bør snakke med dine foreldre om dette, dersom dere ikke kan komme til enighet om hva de skal betale av dine utgifter, så kan du sette frem en søknad om barnebidrag gjennom NAV. Da er det NAV som regner ut hvor mye dine foreldre skal betale til deg. Les mer om barnebidrag her.

Du kan søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV, og det kan du lese mer om her. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Alle andre muligheter skal være forsøkt først. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av saksbehandler på NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Det er derimot vanskelig å få innvilget økonomisk sosialhjelp, når man går på skole. Det er fordi da er tanken at du skal klare deg økonomisk ved hjelp av stipend/lån fra Lånekassen, og med støtte fra dine foreldre som nevnt ovenfor.

Du kan kontakte NAV kontoret der du bor for mer informasjon og veiledning.

Vi ønsker deg en fin dag videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse