Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om erstatning

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er snart 18 år og har skilte foreldre. Bor med mamma 100%. Nå som jeg blir 18, kommer vi til å få mye dårligere råd siden det ikke finnes skatteklasse 2 og mamma ikke mottar barnetrygd lenger. Pappa har betalt bidrag til mamma siden de skilte lag, på 2900 kr hver måned. Dette ble gjort ved en muntlig og privat avtale, altså ikke gjennom nav. Pappa ville at jeg skulle være hos han annenhver helg, og hver onsdag, og det ble grunnlaget for utregningen av bidraget. Jeg er så og si aldri med pappa og vi har veldig liten kontakt, pga måten han oppfører seg på. Og har aldri sovet hos han i løpet av de fem årene, og treffer han nesten aldri. Lurer på om meg og mamma kan få en erstatning på de pengene som pappa egentlig skylder oss? siden han har betalt mye mindre enn det han egentlig skulle. Det er 5 år siden de skilte seg. Han tjener dessuten over dobbelt så mye som mamma, men gir ingenting til meg utenom bidraget.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at moren og faren din inngikk en privat avtale om hvor mye faren din skal betale i barnebidrag da foreldrene dine ble skilt. Men du skriver ingenting om moren din på noe tidspunkt har snakket med faren din om at beløpet bør heves på grunn av endrede forhold. I Norge er det slik at man i utgangspunktet har mulighet til å inngå de avtalene man vil, og man har også i stor grad mulighet til å bestemme innholdet i avtalen.

Ut fra det du skriver tviler jeg på at moren din har noen mulighet til å kreve erstatning fra faren din. Hun har selv gått med på avtalen om hvor mye han skal betale i barnebidrag. Hvis moren din er uenig i hvor mye han skulle ha betalt i barnebidrag, er dette noe hun burde ha tatt opp med faren din, eller eventuelt fått NAV til å fastsette bidraget.

I barneloven kapittel 8 står det flere regler om foreldres plikt til å forsørge barna sine. I barneloven § 68 finner du regelen om hvor lenge forsørgelsesplikten varer. Hvis det er slik at du går på videregående, kan faren din ha en plikt til å fortsette å betale barnebidrag for deg frem til du har fullført videregående skole. Det er da et vilkår at du fullfører videregående på normert tid. Dette er noe moren din kan ta opp med ham, og hvis han er uenig i at han skal fortsette å betale mens du går på videregående kan moren din kontakte NAV for å få fastsatt bidragets størrelse.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse