Hopp til hovedinnholdet

Jeg ikke selv får bestemme hvor jeg skal bo. Jeg vil bo hos moren min, men hun og pappa sier jeg må være hos pappa litt også.

 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente på 17år, som er i en diskusjon med forelderne mine om hvor jeg skal bo. Og problemet er det at jeg ikke selv får bestemme hvor jeg skal bo. Jeg vil bo hos moren min, men hun og pappa sier jeg må være hos pappa litt også. Jeg lurer på, har pappa lov til å dra meg med mot min vilje til han?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Foreldre dine har som utgangspunkt etter barneloven § 30 rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål, frem til du er 18 år. Det betyr at foreldrene dine i utgangspunktet kan avgjøre hvem du skal bo hos frem til du er 18 år.

Men de skal også legge stor vekt på din mening. Etter fylte 12 år (§ 31) skal foreldrene gi barnet gradvis større selvråderett frem til det er myndig (§ 33). På grunn av alderen din skal din mening derfor tillegges stor vekt, men det er til syvende og sist foreldrene dine som kan ta den endelige avgjørelsen.

Jeg foreslår at du forteller foreldrene dine hva som er grunnen til at du ikke vil bo hos din far. Det er imidlertid også viktig å høre hva deres begrunnelse er.

Når det gjelder spørsmålet om faren din kan dra deg med mot din vilje, forutsetter jeg at du mener bruk av fysisk makt. Dette har han ikke lov til i en slik situasjon. Foreldrene dine har derimot full anledning til å bruke andre virkemidler, som f.eks inndra goder du ikke har krav på (f.eks. lommepenger).

Vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om graviditet?

I hvor lang tid har du mulighet til å ta selvbestemt abort?