Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme hvem jeg skal bo hos av mamma og pappa?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 14 år gammel gutt. Jeg vil gjerne flytte til bake til pappa. Men mamma nekter meg. Vi har flyttet fra nordnorge til vestlandet men pappa bor med min stemor, Lillebror som jeg nyligt fikk. Jeg var minst i familien men nå er jeg blitt storebror. Men Mamma nekter meg å flytte tilbake! Det har vert rettsak men de ble bestemt at jeg skulle bo hos mamma. Jeg trivest ikke her nede på Vestlandet. Jeg har en gang prøvd å bli hos pappa i en fereie men Første skoledag kom mamma og lurte meg. Hun sa at vi skulle på et møte i Komunen i nerheten av der pappa bor. Men hun og en venninne kjørte til flyplassen. Bildørene var låst så jeg hadde ingen sjankse til og komme meg ut av bilen. Jeg har bod her på Vestlandet i 4 år men jeg liker meg ikke her. Pappa sier at jeg kan bestemme selv hvor jeg skal bo. Han sier at vist jeg ikke trivest der jeg bor så kan jeg bestemme om jeg skal ta flyet ned til Vestlandet igjenn. Hva har jeg rett til? Kan jeg bare drite i og ta flyet tilbake til vestlandet eller kommer Politi/Barnevernet og henter meg? Vær så snill og svare hva jeg kan eller ikke! Jeg har det ikke bra her på Vestøandet. Hver natt nesten drømmer jeg om at jeg er hos pappa og skal stå opp til verdens beste skoledag. Men har aldri våknet til den dagen :-(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er fint du skriver til oss for å høre hvilke rettigheter du har. Det er ikke uvanlig at barn forandrer mening eller ønske om hvor det skal bo.

Siden dere har en avtale om hvor du skal bo som er bestemt i retten, så må dere følge den avtalen så lenge det ikke blir laget en ny avtale i retten.

Du kan lese mer om dine rettigheter og hvordan slike avtaler lages på Barneombudets nettsted:

Lenke til hvem bestemmer hvor du skal bo

Lenke til når foreldre ikke bor sammen

Du og foreldrene dine kan også få råd fra familievernkontoret om hvordan du kan få det bedre. Det er jo veldig viktig at du trives og får det bedre. Du finner mer informasjon om familievernet her:

Lenke til familievernet

Vi ønsker deg alt godt og lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse