Hopp til hovedinnholdet

Når foreldre krangler.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, i dag hentet pappa meg hos mine besteforeldre, og alt var bra, mamma har hatt en kjæreste lenge nå, og pappa har nettopp fått en, og kjæresten til pappa er naboen til mamma. Mamma sendte melding til kjæresten til pappa og ba hun om at hun ikke skulle kjøre mine søstere til forskjellige steder, og mamma tror pappa har hun som kjæreste bare for å erte henne. Pappa dro til mamma i stad for å snakke, men de ble bare mer uvenner, og pappa ba mamma og kjæresten hennes og å dra til helvette. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg har prøvemuntlig og to dager, så sliter med å pugge.. :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Trolig kommer dette svaret for sent i forhold til at du skulle ha muntlig eksamen, og det beklager jeg. Det du skriver om her er beklageligvis noe en del barn og unge opplever, og det er ikke greit at foreldre holder på sånn. 
Noen foreldre krangler i den grad at det går utover barna, og det er ikke ok. Det gjelder foreldre som bor sammen, og foreldre som er skilt.

Foreldre har et ansvar for at barn/unge har et godt og trygt oppvekstmiljø. Krangling kan gjøre at barn/unge får problemer fordi de bruker mye av sin energi på å tenke på det foreldrene holder på med.

Det høres ut som at du har besteforeldre som du kan støtte deg til, og er det mulig at du kan snakke med dem om dette?

Ut fra det du skriver er det kanskje vanskelig for deg å ta dette opp med foreldrene dine, eller kunne du snakket med mamma om hva denne kranglingen gjør med deg?

Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjonen for ungdom for å få hjelp til å snakke med foreldrene dine om hva denne kranglingen fører til for deg.

Det går også an å ta kontakt med familievernkontoret som hjelper familier hvor det er krangling og uenighet.

Jeg synes det er flott at du har skrevet til oss for å få råd om hva du kan gjøre. Det viser at du ønsker endring, og at du vil gjøre noe med den situasjonen du opplever. Jeg synes at det er flott at du tenker på deg selv.

De rådene jeg har gitt vil jo ikke virke sånn med en gang så du må kanskje bruke litt tid på å tenke igjennom den situasjonen du er i. Du har ikke kontroll på hva mamma og pappa gjør eller sier til hverandre. Det du kan gjøre er å skjerme deg, og tydelig fortelle dem at du ikke vil være en del av deres krangling hvis de krangler så du hører det. Går det an at du sier at de må stoppe hvis de begynner å krangle? Kan du si " stopp!". Det kan hende at hvis du gjør det vil de skjerpe seg litt. Selvom jeg sier at du kan si at de må holde opp, hvis det er mulig for deg å si, mener jeg ikke at du har ansvar for å sørge for at de ikke skal krangle.

For å kunne pugge til muntlig må du bruke tankene dine på å tenke på det du kan ha kontroll over, og det er deg selv.

Hva er viktig for deg nå? Prøv å skjerme deg, og ha fokus på hva du skal gjøre. Hvis tankene på mamma og pappa kommer kan du prøve å tenke at de selv må ordne opp, men at når muntlig er fredig kan du ta kontakt med noen av de jeg har nevnt her slik at du kan få hjelp til å fortelle foreldrene dine om hvordan du har det.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse