Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å flytte fra far til mor, far nekter. Hvilke rettigheter har jeg? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg flyttet til pappa for 2år siden, men nå vil jeg flytte tilbake til mamma, men pappa nekter meg. Han mener at mamma ikke har kontroll på meg noe som hun absolutt har.. Jeg hat det ikke noe bra hos pappa.. Så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.. Jeg har prøvd å snakke med han, men det nøtter ikke.. :/ Så det jeg lurer på er.. -Har pappa lov til og holde meg igjen mot min vilje? -Har jeg rett til å flytte tilbake hvis jeg ikke har det noe bra her? -Hvem kan hjelpe meg? -Hvorfor kan ikke barnevernet gjøre noe får og hjelpe meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei

Når foreldre ikke bor sammen er det vanlig at de har laget en avtale. I denne avtalen skal det stå hvor du skal bo, og hvor ofte du skal være hos den du ikke bor fast hos. Det er ingenting i veien for å forandre på en slik avtale, men da må begge foreldrene dine være enige om det.

Hvis du vil bo fast hos moren din, så må altså faren din være enig i dette. Han og moren din har plikt til å høre på det du har å si og ta hensyn til dine ønsker. Siden du er over 12 år skal din mening telle mye. Du kan lese mer om endring av samværsavtaler på nettsidene til Barneombudet.

Lenke til side om endring av samværsavtaler

Noen ganger klarer ikke foreldrene å bli enige om en ny avtale. Det kan være at ingen av dem vil, eller at bare den ene vil endre på avtalen. Hvis faren din er uenig med moren din, så kan de få gratis hjelp på familievernkontoret. Du kan også være med, eller få en egen time der hvis du har lyst. Du finner ditt familievernkontor her:

Lenke til ditt familievernkontor 

Barnevernet hjelper barn som har det vanskelig hjemme. Som oftest hjelper de barn til å få det bedre hjemme i familien sin. Les mer om barnevernet og hvordan du kan kontakte dem på Barneombudets nettsider:

Lenke til side om barnevernet

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse