Hopp til hovedinnholdet

jente 15 med skilte foreldre og krevende familieforhold

Jente 15 år
 

Spørsmål

mamma og pappa skiltes i fjord fordi pappa drikker og mamma fant seg en annen. Nå har jeg blit ganske vant til det. pappa drikker fortsatt, ikke mye men ofte 2 øl etter jobb og av og til litt mer i helgene, når vi var på sommerferie var han full før klokken 4 samme dag som vi kom. Noen ganger blir pappa litt småfrekk, i dag kalte han med "en sur bitch". mamma er fortsatt sammen med samme person som hun var utro mot pappa med, han er utenlandsk og hun reiser ofte på ferie for å besøke han. foreldrene mine snakker nesten bare gjennom meg, noen ganger baksnakking. storebroren min som egentlig burde støtte meg hadde så vidt gode nok karakterer til å komme seg inn på andre året vgs, han har blitt tatt for å røyke hasj, han gjør det fortsatt, han vet at jeg vet det men jeg har lovt å ikke si noe. Broren min er den som betyr mest for meg, vi er bestevenner! vet ikke hva jeg forventer av svar en gang.. måtte bare skrive det jeg hadde på hjertet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15


Tusen takk for at du skriver til oss i ung. Du beskriver en krevende situasjon. Mamma og pappa skilte seg ifjor. Grunnen til brudd var at pappa har et akolholproblem, og mamma fant en annen. Situasjonen er fortsatt den samme. Pappa drikker, men ikke så mye som før. Allikevel beskriver du tilfeller der han har vært full. Han tar seg ofte to øl etter jobb, og kan være litt frekk mot deg når han har drukket.

Mamma er fortsatt sammen med han hun var utro med, og drar og besøker han på utenlandsreiser etc. Du forteller også at foreldrene dine snakker lite sammen og at dialogen går via deg. De har også har en tendens til å baksnakke hverandre. 

Du har en storebror som du er veldig glad i, men som ikke er noen støttespiller for deg nå. Han har egne utfordringer, ved at han bl.a. har blitt tatt for å røyke hasj og du vet at han fortsatt gjør det. Han har akkurat startet på videregående. Du ønsker ikke å fortelle det videre at han røyker hasj, fordi du har lovet å ikke si det til noen. 

Jeg er veldig glad for at du tok kontakt med oss. Du beskriver en familie som virkelig er i oppløsning, og det høres ut som du ikke har noen å snakke med om alt som har skjedd og fortsatt skjer. Har du snakket med mamma om situasjonen hjemme hos pappa? En av grunnene til at de skilte seg var hans alkoholproblem. Du forteller at pappa fortsatt drikker, og dette er utrygt for deg. Det er veldig viktig at det er trygt for deg å være hjemme hos pappa, og at du kan stole på at han kan være der for deg og det innebærer at han ikke drikker. 

Et annet problem for deg er at mamma og pappa snakker dårlig sammen, og at informasjon og kommunikasjon går via deg. Dette er ikke en oppgave du skal ha, og det er ubehagelig for deg at de også baksnkakker hverandre via deg. De er begge dine foreldre, som du er glad i. Foreldre må finne andre måter å kommunisere på enn via deg. En måte å få til et bedre samarbeid på kan være at dere eller de henvender seg til nærmeste familievernkontor. På familievernkontoret jobber det familieterapeuter og psykologer, som er gode på å jobbe med kommunikasjon i familier. Mest sannsynligvis har mamma og pappa vært til mekling på familievernkontoret, etter at de gikk ifra hverandre ifjor. På familievernkontoret er de også veldig opptatt av at barn og ungdom skal få noen å snakke med etter samlivsbrudd. De ser at ofte blir barn ensomme, og snakker ikke så mye med noen om hvordan livet er etter at foreldrene har gått ifra hverandre. I ditt tilfelle høres det ut som det kunne vært veldig lurt å få noen å snakke med om alt som har skjedd og fortsatt skjer i familien din.

I tillegg til familievernkontoret, kan det også være en ide å snakke med helsesøster på skolen. Eller du kan ta kontakt med helsestsjonen for ungdom. På helsestasjonen for ungdom jobber det helsesøster, lege og også ofte psykiatrisk sykepleier og psykolog. Mange ungdom får veldig god hjelp på helsestasjonen. Er det vanskelig å gå dit alene, kan du ta med deg en venninne til første time f.eks. 

Jeg tror også det blir viktig å fortelle noen om hvordan storebror har det. Han har det sikkert ikke lett i etterkant av mamma og pappa sitt samlivsbrudd. Det er bekymringsverdig at han har startet å røyke hasj, og jeg tror det er viktig at han også får noen å snakke om situasjonen hjemme og situasjonen på skolen. Du forteller at du er veldig glad i broren din, og ikke har lyst til å fortelle noen om det du vet fordi du har lovet han det. Allikevel tror jeg det er viktig at noen andre får vite om det, fordi det nok er et tydelig tegn på at han ikke har det bra. Hvis du får noen å snakke med, enten på familievernkontoret eller på helsestasjonen, kan du fortelle om din bekymring for storebror der?

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du finner en person å snakke med om alt som har skjedd og skjer hjemme hos dere. Det er viktig å ikke gå alene med såpass store bekymringer som du har. Det er også viktig at mamma og pappa tar ansvar, og finner en måte å samarbeide med hverandre på. 

Håper dere får rask og god hjelp, både du og hele familien.

Legger ved noen artikler du kan lese:

www.ung.no/skilsmisse/960_Skilsmisse.html

www.ung.no/skilsmisse/1174_Skilsmisse%2C_ingen_gladhistorie.html

www.ung.no/skilsmisse/3262_Skilsmissen_-_noen_erfaringer.html

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse