Hopp til hovedinnholdet

Foreldre skal skilles

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg har nettopp begynt på ungdomsskolen og jeg går der min 2 månde nå. Jeg har en søster som er 5 år yngre enn meg (9år) og hun tar dette like tungt som meg. Mamma og Pappa har kranglet og hatt de verste diskusjoner i mange år nå. Jeg vet de har kranglet ganske lenge. Og pappa har nå bestemt seg får og gå fra mamma. Jeg syntes dette er veldig trist, men også veldig bra på en måte, for jeg er like glad i begge to, og vil bare at de skal ha det bra. Og det tror jeg ikke de har hatt nå i det siste. Men det er en ting jeg er sikker på. At jeg vil bo et sted. Jeg vil bo hos én ikke begge. Har dere noen tips, eller forslag til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange som er i samme situasjon som deg. 

Når foreldre skilles har du mange rettigheter. Du kan lese mer om det her:

Lenke til side med dine rettigheter

Når foreldre skal flytte fra hverandre skal de lage det som kalles en samværsavtale. Det er en avtale hvor det står hvor du skal bo, når du skal være på besøk og slike. Det er foreldrene dine som må bli enige om denne avtalen, men de skal høre på deg når den lages. 

Siden du er 14 år skal din mening i saker som gjelder deg telle mye. Det betyr ikke at du kan bestemme hvor du skal bo, men du skal få lov til å si din mening og foreldrene dine skal høre på deg. 

Hvis familier har problemer kan de få hjelp hos familievernkontoret. Der jobber det mange folk som er veldig gode på å hjelpe. Det er gratis å få hjelp der. Du kan lese mer om familievernet og finne et kontor nær deg her:

Lenke til side om familievernet

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse