Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har nye kjærester, det gjør min livssituasjon vanskelig og jeg føler meg trist. hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Mine foreldre har vert skilt siden jeg var 8 år. Både mamma og pappa har fått seg kjæreste, men jeg liker de ikke Spessielt godt. Det verste er at en dag våknet jeg og gikk ned på do, når jeg kom opp igjen for å legge meg i senga igjen hørte jeg at pappa og kjæresten hadde sex. Jeg begynte å gråte og lå i senga utover dagen og gråt. Jeg har ikke fortalt til pappa at dette var ubehagelig, og det har gjort at jeg ikke liker når kjæresten hans er hos oss. For noen høres ikke dette så gale ut, men det har hatt mye å si for meg. I fjord jul var den første julaften min uten begge foreldrene mine. Årene før har vi pleid å være annen vær jul hos mamma og pappa. Jeg gråt da mamma sa at vi skulle feire jul hos kjæresten hennes. Pappa reiste sammen med kjæresten hans til Voss. Selv om vi feirte jul to ganger (slik at jeg fikk feire med både mamma og pappa) så blir det ikke det samme, og slik blir det i år også. Dette er noe som jeg er veldig lei meg for, hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no

Du forteller om foreldrene dine som har fått nye kjærester etter at de ble skilt.

En skilsmisse utgjør store forandringer i en familie, ikke minst for barna som ikke har valgt denne situasjonen selv. I en slik situasjon er det veldig viktig at foreldrene snakker med barna sine, slik at barna føler seg hørt og sett. Jeg vet ikke hvor mye du har snakket med foreldrene dine om skilsmissen, men det virker som de hadde et godt samarbeid, da dere feks har feiret jul sammen fram til ifjor.

Jeg  vet heller ikke om du i forbindelse med skilsmissen var på familievernkontoret og snakket med en terapeut,det hender ganske ofte at barna kommer til samtale nettopp for å høre på deres tanker og meninger når mamma og pappa skal skilles. 

Slik jeg forstår har begge foreldrene dine fått kjærester i det siste, altså ganske lang tid siden skilsmissen.Du hadde  kanskje vent deg til situasjonen at foreldrene dine er skilt, og nå er det en ny situasjon du må forholde deg til. Forandringer kan være krevende og slitsomt. Det er ofte knyttet mye usikkerhet og spørsmål rundt forandringer. Du har sikkert mange spørsmål omkring dette, og jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine. Prøv å fortelle dem hvordan det er for deg, vær åpen på hva som er viktig for deg. Viss du synes det er vanskelig å snakke med dem om dette,be om hjelp fra noen du stoler på, en slektning eller venn.

Du kan også ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer på skolen. de kan innvitere foreldrene dine inn på samtale sammen med deg. helsesøster kan da være din støtte.

Du og foreldrene dine kan også ta kontakt med et familievernkontor. Der  har  de mye kunnskap og kan gi god hjelp i en slik situasjon som du  er i, feks med skilte foreldre og deres nye kjærester.

Jeg ønsker deg lykke til.

 

Familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse