Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 med utfordringer hjemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går rett på sak. Moren min tror jeg hater henne, og ikke vil være med henne pga pengeproblemer. Faren min og hans kone er derimot veldig rike, mildt sagt. Om kvelden hører jeg henne ofte gråte, enten fordi hun tror at jeg hater henne, eller at broren min har fått et raserianfall. Så det jeg spør om er egentlig: Er det noen måte jeg kan "hjelpe" (pengemessing og psykisk) mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du opplever at mamma har det vanskelig. Hun tror du hater henne, og ikke vil være med henne pga pengeproblemer. Pappa og hans kone er er veldig rike. Du hører ofte mamma gråter på kveldene, og det handler enten om at du hater henne eller at broren din har fått et raserianfall. Du lurer på om det kan være en måte du kan hjelpe mamma på,  både pengemessig og psykisk?

Først vl jeg si at det er veldig bra at du tar kontakt med oss. Det høres ut som om mamma har det svært vanskelig, og at dette naturligvis også er noe som går utover dere barna. Det at mamma har økonomiske utfordringer og gråter mye på kveldene, er nok et tegn på at hun kunne trenge noen å snakke med eller noe form for hjelp. Det høres på meg ut som du påtar deg et veldig stort ansvar i forhold til mamma, og at du går og bekymrer deg mye. Er mamma klar over at du føler slik som du gjør i forhold til henne? Jeg tror det ville vært fint og forsøke å sette ord på disse bekymringene til mamma.

Det kunne også vært en god ide for deg å få noen å snakke med om situasjonen hjemme. Du kan ta kontakt med sosiallærer eller helsesøster på skolen. Eller en annen mulighet er at du tar kontakt med familievernkontoret i distriktet der du bor. Her kan både du og alene, og/eller hele familien din få samtaler. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter, som er gode på å jobbe med å forbedre kommunikasjon i familier og hjelpe familier hvor foreldrene har gått ifra hverandre. Kanskje kunne dere få god hjelp til å finne den beste ordningen for deg og broren din der.

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du og mamma får til å snakke sammen på en annen måte. Og at du opplever at mamma snart får det bedre, slik at du slipper å bekymre deg så mye for henne. Det er viktig at mamma tar ansvar for dette på egenhånd, og at det ikke skal føles ut som din jobb.

Masse lykke til!

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse