Hopp til hovedinnholdet

Foreldre skal skilles

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. For tre dager siden fikk jeg vite at mamma og pappa skal skilles. Om en måned flytter jeg og mamma til et hus ikke så langt ifra her jeg bor nå. Problemet er at det er mamma som har tenkt mest på det å skille seg, og pappa har ikke. Og det å se pappa lei seg ødlegger meg. Man kan se at pappa prøver å "imponere" mamma, men mamma blir bare oppgitt. Pappa prater veldig mye om det, og håper på at mamma vil ombestemme seg. Pappa sa at han heller ikke vil komme i bursdaen min som er i mai, fordi han har går veldig godt over rens med familien til mamma og det vil bli veldig vanskelig for han å møte familen. Mamma går også veldig godt over rens med familien til pappa. Det å tenke at lille juleaften, julaften og nyttårsaften ikke bli som før gjør meg helt gal. og det å vite at pappa kommer til å sitte hjemme alene mange kvelder gjør meg trist. Jeg får så dårlig samvittighet. Hva skla jeg gjøre? Gråter urolig mye og føler meg helt helpesløs..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi forstår dette er en veldig vanskelig situasjon for deg og foreldrene dine. Akkurat nå er dette helt nytt for deg, og det er helt naturlig at du er lei deg og at du har masse tanker i hodet ditt.

Å skille seg er en avgjørelse som er vanskelig å ta for foreldre, men det som er sikkert er at mammaen og pappaen din ikke vil at du skal ha dårlig samvittighet ovenfor noen av dem. De er voksne mennesker som har tatt denne tunge og triste avgjørelsen på bakgrunn av mye tenking og samtaler.

Selv om det er mammaen din som vil skilles er det nok ikke en lett avgjørelse for henne heller.

Mange skilte foreldre feirer likevel jul, nyttår og bursdager sammen. Hvis mammaen og pappaen din snakker litt sammen og de forstår at dette er viktig for deg, så kan det nok være at de også syns det er en god idé.

En idé kan være at du viser dem det du skrev her, sånn at de får vite hvordan du har det inni deg. Da kan dere sammen snakke sammen om hva dere alle redde for og hva som dere alle ønsker skal skje i nærmeste fremtid. Vi har laget noen tips også til hvordan man kan forberede seg på en vanskelig samtale. 

Lenke til side med tips til den vanskelige samtalen

Hvis du syns det er vanskelig å snakke med mammaen og pappaen din kan du snakke med helsesøster på skolen din. Hun kan også snakke med hele familien hvis du vil det. Da sender hun brev til foreldrene dine og dere kan møtes for å snakke sammen med helsesøster. Helsesøster er god på å snakke om ting som er vanskelig. Både med ungdommer og foreldre.

Du kan også ta kontakt med familivernet der du bor. De hjeper foreldre og barn når ting er vanskelig; og de er særlig gode på å hjelpe til når foreldre går fra hverandre. Her finner du mer informasjon om familivernet:

Lenke til informasjon om familievernet

Vi håper dere klarer å finne en god løsning for dere alle. Skriv gjerne til oss igjen hvis du vil.

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer

Når voksne trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse