Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker bedre kontakt med foreldrene mine.

Jente 18 år
 

Spørsmål

18, "enebarn", foreldrene som skilte seg da jeg var 5 år. Pga. at jeg var så ung har dette ikke vært noe særlig vanskelig for meg tidligere. Men det siste året har det begynt å gå veldig inn på meg. Grunnen er nok fordi faren min bor tre timer unna (flyttet da jeg var 8), og vi begynner og få mindre og mindre kontakt. Han er fra stedet jeg bor, og sa for noen måneder siden til meg at det ikke var så mye som holdt han igjen her lengre. Jeg har tenkt mye på oppveksten min "uten" pappa, og sliter veldig med at vi ikke ses så ofte nå lengre. Jeg har heller ikke tid til å besøke han ofte. Jeg har helt grei kontakt med mamma, men ønsker å ha bedre kontakt med henne også. Jeg trenger noen å prate med, og som spør om hvordan jeg har det, i alle fall i denne perioden. Mamma har ny samboer, de fikk et barn sammen for 5 år siden. Faren min har også ny kone, de giftet seg for 10 år siden, og hun har 6 barn. Hvordan skal jeg fortelle mine foreldre hva jeg føler, og hvordan få bedre kontakt med dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 18 år.

Takk for at du skriver til oss.
Mange ungdommer/unge voksne vil kunne kjenne seg igjen i det du forteller om her. Det å oppleve å ikke ha så god kontakt med en av foreldrene etter en skillsmisse er ikke uvanlig. En del ungdommer føler at de ikke betyr så mye, og spesielt kan dette gjelde ungdom som har foreldre som får " nye " familier. Det er ikke sikkert at foreldre alltid forstår hvor krevende deres barn har det etter en skillsmisse. De tror at ungdommen har det helt fint, at de er opptatt med sine venner og at det å se hverandre noen helger i året holder. Selvsagt er det ikke sånn at alle synes at det er vanskelig med skilte foreldre, men de som opplever det du forteller om her kan slite.

Du skriver at du trenger noen å prate med, noen som bryr seg. Nå lurer du på hvordan du kan fortelle foreldrene dine hva du ønsker.

Jeg vil anbefale deg å prøve å snakke med mammaen og pappaen din. Kanskje du kan beynne med mammaen din? Du bor sammen med henne, og det er viktig at hun kan møte deg på det behovet du har for å bli hørt, og sett, selvom du er 18 år.

Når det gjelder pappaen din kan du kanskje prøve å avtale å møte han, og snakke med ham. For at du ikke skal glemme alt du ønsker å si kan det være en ide å skrive ned det du vil formidle. I en slik samtale er det ikke lurt å konfrontere pappaen din, slik at han går i forsvar. Prøv å snakk om hvordan DU har det, hva DU føler, tenker, samt hva DU har behov for.

Det går an å få hjelp i en slik samtale fra helsesøster, eller helsestasjonen for ungdom.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse