Hopp til hovedinnholdet

Foreldra mine skal kanskje skilles. Kan jeg hjelpe dem? Og hva skal jeg forvente?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei eg heter ida og er 13 år. Idag har eg nettopp blitt fortalt av mamma at hun og pappa skal kanskje skilles liksom at dei ikkje er kjæraster lenger.... Eg fekk heilt sjokk. Eg trudde ALDRI det skulle skje!! Det var også eit sjokk og se mamma lei seg. Eg er ikkje vane med kjefting eller gråting og sånn. Mamma sa at det går jo et år før dei faktisk kanskje skal skille seg. Så det kan jo snu seg. Eg har veldig mange venner som også er skillsmisse barn så iløpet av disse dagene skal eg nok snakke med dei. Det eg lurer på er om det er noe eg kan gjøre for og få dei sammen igjen. Også lurer eg på hvordan det kommer til og bli. Hva skal eg forvente. Kommer mamma og pappa til og snakke sammen og vere sånn dei pleide bare ikke kjærester?? Hilsen ida...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Ida

Så trist at foreldrene dine kanskje skal skilles!

Du er omtenksom som vil hjelpe foreldrene dine til å bli kjærester igjen. Dessverre er dette en sak som moren og faren din må finne ut av selv. Det viktigste du kan gjøre er ikke ta på deg dette ansvaret og heller kjenne etter og være ærlig om hvordan dette er for deg og hva du har behov for. På denne måten kan du få det bra, og det er uansett bra for foreldrene dine.

Så smart å snakke med de du kjenner som også har opplevd skilsmisse! De kan gi støtte og komme med gode tips. Mye kan være likt, men er det også vanlig at man opplever ting på forskjellig måte.

Det kan også være godt å prate med en voksen som ikke er mammaen eller pappaen din, for eksempel en venn av familien, en av foreldrene til en god venn eller en lærer du liker godt. 

Det er vanskelig å gjette på hva som skjer i fremtiden. Det er større sjanse for at foreldre som ikke har kranglet eller kjeftet når de var kjærester greier å samarbeide bedre som skilte foreldre. På ung.no/skilsmisse kan du lese om andres erfaringer, noen gode og noen dårlige. Jeg legger ved et intervju med en som er like gammel som deg og som opplever at mye har gått bra og også en oversiktartikkel om skilsmisse med blant annet flere tips om hvem det går an å prate med.

Håper dette var svar på noe av det du lurte på. Lykke til videre!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse