Hopp til hovedinnholdet
 

Spørsmål
heihei. jeg er en jente på 14 år og mine foreldre flyttet ifra hverandre for et halvt år siden. jeg sliter fortsatt med dette, fordi jeg har mistet all kontakten med faren min. jeg er en "pappajente" og er veldig avhengi utav faren min, og jeg trenger virkelig å ha han rundt meg. For et halv år siden, da det hele skjedde bygget alle problemene mine seg oppover. jeg mistet alle vennene mine og endte opp ved å sitte alene på doen på skolen. det var en helt forferdelig følese, jeg tror ingen vil føle eller oppleve. Enda sliter jeg med meg selv. selvmords tanker og skader meg selv. jeg vil ikke kalle meg en emo, selvom andre ville kaldt meg det, men det ble bare en måte for meg og kunne få grine ut på. jeg tørr ikke å spørre mamma om hjelp, for hun tror ikke jeg har 'alvorlige' nok problemer til å søke hjelp. jeg vet ikke heller hvordan jeg skal begynne å snakke om mine problemer, sånn om jeg skulle gå til helsesøster eller noe. har ikke så lyst til det... noen tips til meg? <3
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Klart du fortsatt er lei deg og savner pappan din! Et halvt år siden skilsmissen er jo kort tid, og selv om "verden går videre", vil jo DU kjenne på sorgen og tapet fortsatt. Det kan noen ganger være vanskelig for de rundt å forstå at du fortsatt sørger, er lei deg, deppa, sint osv., men jeg VET at det er HELT vanlig etter at foreldre har skilt seg. Mamma er sikkert også på et annet sted i sin sorg og bearbeiding nå, og glemmer at du ikke nødvendigvis har kommet til samme fase som henne.

Jeg prater med veldig mange ungdommer som sliter med savn, depresjon, sorg, sinne, dårlig selvtillit osv. etter skilsmisse, og jeg har også erfart at det kan være ekstra vanskelig når foreldrene skiller lag akkurat når man er tenåring. -De fleste helsesøstre vet mye om dette, og du trenger nok ikke å måtte forklare så mye hvis du går til helsesøster. -Det holder å si at foreldrene dine skilte seg for et års tid siden, og så vil hun forstå og kunne være en samtalepartner for deg videre. Det med å gå til for eksempel helsesøster og prate om dette, kan gjøre at du får ryddet litt unna det verste presset i de vanlige situasjonene på skolen og med venner, slik at du på en måte får en pustepause fra sorgen litt innimellom. Du kan sikkert også prate med helsesøsteren om det savnet du har av pappa og det sviket du evt. kan føle med det, og evt. også diskutere hvordan du kan komme deg videre i forhold til det.

Helsesøster kan sikkert også hjelpe deg å prate litt med lærer og med moren din, slik at de får en forståelse for at du er som du er og viser aksept og støtte.

Noen steder er det også skilsmissegrupper på ungdomsskolene. Det kan også være OK å prate med andre i samme situasjon. Da vil man se at det er andre som har det mye på samme måte, og man kan også hjelpe og støtte hverandre videre.

En sorg som dette gjør vondt og tar tid, men det VIL etterhvert bli bedre selv om det kanskje ikke føles slik akkurat nå.

Prøv også om du kan holde litt fast i det som faktisk er bra og gjøre mer av ting som gjør deg litt glad. Musikk, trening, samvære med andre, male, tegne eller annet du liker kan være bra.

En dagbok der du betror deg eller skriver ned dine tanker, sorger og gleder kan kanskje også være noe.

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om samer?

Hvor i landet bor det flest samer?