Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt og jeg savner å ha bare én familie. Hva kan jeg gjøre for å komme meg videre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine har nå vært skilt i fire år. Etter en kranglete start ble de omsider venner, som selvfølgelig er bra. Men jeg føler meg enda like dårlig som jeg gjorde i starten av skillsmissen. Jeg savner det å bo på et sted og det å ha bare en familie. Jeg ser kun mamma annen hver uke og det samme med pappa. Jeg er så lei av det! Jeg kunne egentlig ønske alt var som før. Hva skal jeg gjøre for å komme meg videre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14

Tusen takk for at du skriver til oss!

Du skriver at foreldrene dine har vært skilt i fire år og at du fortsatt savner å ha bare én familie som bor under samme tak. Det er mange som strever med det samme som deg i lang tid etter en skilsmisse, men ofte hører man ikke om det fordi de det gjelder gjerne holder det for seg selv. Noen ganger kan det være lettere hvis man har søsken som man flytter sammen med, men det kommer litt an på om de opplever det på samme måte eller om de kan sette seg inn i hvordan det er å være deg og hvordan du opplever det. Det kan være på samme måte det å snakke med venner. Det kan kjennes godt ut å snakke med noen hvis man opplever å bli forstått, men vondt å snakke med andre hvis det oppleves som man blir avvist.

Det finnes fagfolk som har erfaring med å hjelpe med reaksjoner i etterkant av en skilsmisse. Helsesøster på skolen har god erfaring og kunnskap om å hjelpe barn og ungdom og det er flere helsesøstre i landet som leder støttegrupper (som kalles "PIS"-grupper) for ungdom som har opplevd samlivsbrudd. Familievernkontorene er de i Norge som har hovedansvaret for problemer knyttet til skilsmisser. På denne siden kan du søke etter det det kontoret som tilhører din kommune.

Kanskje du også kan få det bedre gjennom å snakke med foreldrene dine om det. Eventuelt kanskje helsesøster/familievernkontoret kan hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine ved å invitere dem med på en samtale etterhvert.

Håper det blir bedre for deg i tiden som kommer! Lykke til videre!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse