Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt med å akseptere mine foreldres skilsmisse. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Mine foreldre skilte seg for 2 år siden noe som kom som et sjokk for meg, og siden da har jeg slitt med å akseptere det. Begge har nå fått seg ny kjæreste. Dette plager meg selv om de ikke har flyttet inn eller noe. Jeg har sagt at jeg ikke ønsker å ha noe med de nye kjærestene å gjøre, og moren min aksepterer dette, men faren min aksepterer ikke det, så han har gjerne den nye kjæresten på besøk når jeg er hjemme. Dette plager meg så mye at jeg ukontrollert begynner å gråte og hyle. Jeg skulle selv ønske at jeg bare kunne akseptere at de er skilt, for det er jo ikke noe gøy for verken dem eller meg, og jeg ønsker jo ikke å være vanskelig, og der er heller ikke normalt å reagere slik, men jeg klarer ikke. I tillegg HATER jeg å flytte hver uke. Etter skilsmissen slet jeg i lang tid med migrene (flere ganger i uka i et halvt år) og jeg lurer på om dette kan ha noen sammenheng? Jeg har også søvnproblemer, dårlig selvfølelse, og jeg føler meg tom. Kan jeg være deprimert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Å oppleve at foreldre skiller seg kan være svært tøft og vondt, mange forteller at de strever med savn, tristhet og tunge tanker lenge etterpå. Selv om mange barn og ungdom opplever skilsmisse, betyr ikke det at det er lettere for hver enkelt å akseptere det. Vi er forskjellige, og alle vil reagere ulikt i slike situasjoner, det gjør at vi ikke kan si hva som er "normale" reaksjoner og hvor lang tid det tar før det blir bedre. For noen er dette veldig vondt og kan gi sterke følelser, mange kan også føle seg alene med tankene og de skjuler det vonde for andre rundt seg. 

Du skriver at du ikke har akseptert skilsmissen. Det jeg tenker kan være et skritt på veien, er å akseptere de vonde følelsene du har og ta vare på deg selv. Hvis du gir deg tid til å sørge og kanskje også kan dele dette med noen, tror jeg det vonde etter hvert vil bli lettere å bære. Jeg vet ikke om du har snakket med noen om hvordan du har det og tankene og følelsene du kjenner på.

Siden du strever med dette i hverdagen, tror jeg det er lurt at du forsøke å dele det med noen, da kan du få sortert litt i det du har inni deg og jeg tror det vil gjøre hverdagen din bedre. Det høres også ut som du har følt deg mye stresset og sliten, og du lurer på om du er deprimert. For å få et godt svar på det, bør du oppsøke helsepersonell som kan finne ut om du strever med depresjon nå. 

Kanskje kan du forsøke å gå til helsesøster på skolen din eller til Helsestasjonen for ungdom? De som jobber der skal kunne hjelpe deg med å finne ut av dette. Jeg tenker også du kan forsøke å snakke med en av foreldrene dine om hvordan du har det og at du ikke liker å flytte annenhver uke. Foreldrene sine skal ta hensyn til dine behov og meninger, og det er bra hvis du klarer å være ærlig og si fra om hva du ønsker videre. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info og tips til deg. Ta godt vare på deg selv, så håper jeg du vil få det bedre framover. Takk igjen for at du delte dette med oss, lykke til videre!

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse