Hopp til hovedinnholdet

Gutt på 16 år ønske bor 50% hos hver av foreldrene, men ønsker nå å bo bare hos mor. Kan han velge det?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hvis jeg ikke har lyst til og bo hos faren min i det hele tatt lenger ( bor 50% hos hver av foreldrene mine og de er skilt ) kan jeg velge og kunne bo hos moren min uten og ha kontakt med faren min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver hit og spør!

Du skriver at du nå bor 50% hos hver av foreldrene din, og at du egentlig ønsker å bo bare hos mammaen din.

På familievernkontoret hvor jeg jobber treffer jeg mange ungdommer som ikke lenger ønsker å bo delt, men vil ha ett fast sted. Ofte handler dette om at det er slitsomt å flytte fram og tilbake, mange har gjort dette lenge. For andre er det viktig å bo i nærheten av skole, venner eller fritidsaktiviteter slik at man får en enklest mulig hverdag. For mange ungdommer er ikke lenger foreldrene det viktigste - og sånn skal det jo være på vei mot et selvstendig liv.

Når du har fylt 16 år, kan du etter loven bestemme selv hvor du vil bo. Det beste er om dere kan bli enige om det, men ingen kan tvinge deg til å bo delt hvis du ikke ønsker det. Det er vanlig å lage en plan for samvær med den forelderen du ikke skal bo hos, men også dette må være etter ditt ønske. Hvis du ikke vil ha kontakt, så må det respekteres.

Du skriver ikke noe om hvorfor du ikke vil ha kontakt med faren din. Kanskje har du gode grunner for dette. Likevel er min erfaring at det kan være vanskelig for ungdom å kutte den ene forelderen helt ut.

Hvis det er vanskelig for dere som familie å bli enige om disse tingene, så kan dere bestille en time på familievernkontoret. Her har de mye erfaring med slike problemstillinger. Det er viktig at du blir hørt, enten i en egen samtale eller sammen med foreldrene dine. 

Her finner du link til en side hvor du kan lete fram nærmeste familievernkontor: www.bufdir.no/Familie/Hjelp_til_parforholdet_og_familien/

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse