Hopp til hovedinnholdet

Vil ha kontakt med stesøster

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, eg lure på kva eg skal gjøre når stesøster en min ikkje vill komme ned til meg og min mamma. Ho seier at mamma må skille seg fra stefaren min for at ho kommer ned til han, han er veldig lei seg for att ho ikkje kommer ned til han. Kva skal eg gjøre for at ho kommer ned?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så fint at du har lyst til å gjøre noe- og å få kontakt med stesøsteren din når hun har det vanskelig. Du skriver ikke så mye om hva dette handler om, men ut ifra det jeg leser høres det ut som at hun er lei seg fordi faren hennes har en ny kjæreste, altså mammaen din. En slik konflikt er ikke nødvendigvis noe barn skal ta ansvar for å løse, men det er garantert fint for henne å vite at du bryr deg. Du er jo i samme situasjon som henne, altså begge deres foreldre har fått nye kjærester. Når familier splittes opp og det dannes nye, er det mye som kan gå bra men det er nesten alltid vanskelig også. Så at din stesøster syns situasjonen er tøff, det er helt forståelig. Og det er alltid viktig å prate sammen når noe er vanskelig. Ingen skal gå med vonde følelser alene. Så uansett om ikke stesøsteren din kan bestemme at foreldrene deres skal splitte lag, trenger hun noen å prate med.

Slipper du inn på rommet hennes du, tror du? I så fall kan du si at du ser hun ikke kommer ned til dere - at du lurer på hvordan hun har det, og spørre henne om hun trenger en å prate med. Si at du vil høre på henne, støtte henne. Kanskje kan det være fint å dele erfaringer med henne om det å leve med steforeldre, det å ha vært igjennom en skilsmisse eller andre ting dere har felles opplevelse med. Hvis du vil at dere skal snakke sammen alle sammen om dette er mitt råd å ta kontakt med et familievernkontor. Dette finnes over hele Norge og er et gratis tilbud til alle familier som trenger noen å prate med sammen. Snakk gjerne med moren og stefaren din også, og si at dette preger deg og at du kunne tenke deg å få hjelp til å bedre situasjonen. Jeg skjønner at dette påvirker deg når dere alle bor i samme hus. Hvis du ikke syns familievernkontor er det rette finnes det mange andre hjelpetjenester også. Jeg legger ved en oversikt under, så kan du se om noe av det passer for dere. Lykke til, jeg håper du får kontakt med stesøsteren din. I så fall syns jeg du har vært tøff som tar det første skrittet til en slik prat som kan være både vanskelig, følsom og fin.

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse