Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv hvor jeg vil bo når mamma og pappa skilles?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 12 år blir snart 13. Foreldrene mine skal skille seg, og jeg har bare lyst til å bo hos mamma! Jeg har også en lillesøster på 9 år som også vil det. Jeg lurer på om det er lov for oss å bestemme det, og hvem bestemmer egentlig det? Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

I følge barneloven har barn over 7år rett til å bli hørt i spørsmål om hvor de vil bo, samvær og lignende. Når bar har fylt 12 skal deres meninger legges særlig vekt på. Det er i første omgang foreldre som skal høre på barna sine.

Når foreldre skal skilles må de til noe som heter mekling. Mekling er til for å hjelpe og gi råd til foreldre slik at de kan lage best mulige ordninger for barna sine. barn kan også bli hørt av mekler, slik at mekler vet hva barna vil.

Det er viktig at du sier i fra til foreldrene dine hvordan du vil ha det. Dersom det er vanskelig eller du bare vil bør du be foreldrene dine om å få være med på meklingen. Da kan du si din mening og få hjelp til å få sagt det til foreldrene dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse