Hopp til hovedinnholdet

Min mor og far skal skilles men det er meg det går utover. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Min mor og far har planer om og skilles, men det er meg det går utover. Jeg blir dårligere på skolen, konsentrasjonen min er dårlig og jeg får færre venner. Jeg har bare kjæresten min jeg kan snakke med, men han sier at de ikke kommer til å skilles. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så vondt å høre at foreldrene dine har planer om å skilles. Skilsmisse eller separasjon berører alle i en familie. Det er ikke rart det preger deg både når det gjelder konsentrasjonen, skolearbeidet og forholdet du har til de rundt. Det er fint at du kan snakke med kjæresten din. Hvis han sier at han tror de ikke skal skilles og du blir usikker, syns jeg du skal spørre mamma og pappa. Det er de som tar avgjørelsen og det er de som har svarene på dette. Og du er absolutt stor nok til å forstå mye og til å kreve at de vil svare deg og snakke med deg om dette, uansett hva det er de planlegger. Så det beste er å snakke med de du har rundt deg. Både for å bli mindre usikker på hva som skjer og for å få "ut" vanskelige følelser som er inni deg. Det kan hjelpe til at du blir mindre ukonsentrert og urolig.

Når man er berørt av samlivsbrudd, kan mange spørsmål dukke opp. Det er ikke alltid lett å vite hvem du kan snakke med eller hvor du kan ta kontakt, dersom du vil snakke med andre enn foreldrene og kjæresten din.

  • Snakk for eksempel med de vennene du føler er på vei vekk fra deg. Når du forteller dem hva som skjer i livet ditt og at du har det vanskelig, blir det nok lettere for dem å forstå deg og å støtte deg.
  • Snakk med helsesøster ved skolen din, eller med noen på Helsestasjon for ungdom.
  • Du kan også kontakte Barneombudet på telefonnummer 22 99 39 50 mellom 08:00 og 15:45 alle hverdager.
  • Ring Røde Kors-telefonen for barn og unge. Dit kan du ringe alle hverdager mellom klokken 14 og 20. Tel: 80 03 33 21

Lykke til, jeg håper det ordner seg for deg!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse