Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

De snakker ikke sammen, og når de først snakker så kjefter de så veggene rister

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 som lever sammen med storebroren min og foreldrene mine. Gjennom mange år hatr både jeg og broren min vist at det har vært ulike kontroversjer i forholder til mamma og pappa, men aldri har det problemet eskalert så mye! De snakkernikke sammen, og når de først snakker så kjefter de så veggene rister. Jeg er selv og egt mamma også ganske sikker på at de skilles. Personlog tror jeg egt at jeg vil kunne takle dette greit nok, men er egt veldig redd for hvordan pappa vil håndterer det, han har sagt at han vil legge alt bak seg, og alle feilene sine, men mamma er ferdig. Og jeg ser at han sliter vildsomt for tiden, forrige dagen fikk han et forferdelig til "udugelighets" anfall! Hva skal jeg gjøre?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

Det er slitsomt når foreldre krangler.  -og man kan føle det vanskelig at man skal gi dem trøst eller ta parti på noe vis, og også kjenne på usikkerheten om det ender med skilsmisse.  

Et råd til deg, er at du sier tydelig ifra til dem at du er lei av å høre på krangling, og at de må finne en løsning.  -Å få time på familievernkontoret og prate med noen der, er lurt.  Si det til dem!  

At foreldre er uenige og at det kanskje går mot et samlivsbrudd, er en ting.  -En annen ting, er at de allikevel har et ansvar for barna sine og for å ikke utsette dem for mer ubehag enn nødvendig.  -Det betyr at foreldre må prøve å tenke på hva de også utsetter barna sine for når de krangler så mye eller på annen måte lager dårlig stemning, og prøve å skjerpe seg.  -Minn dem gjerne om det.

Det kan høres ut som du spesielt er bekymret for pappa nå.  -Si det samme til begge to: At du ikke vil ta parti, men at de nå må finne ut av ting, så de ikke sliter ut både seg selv og dere videre.

-Og så kan det også være til hjelp å prate litt med noen utenfor familien om det som er nå.  -Du kan da prate med en venn, en annen voksen du har tillit til eller helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom.  -Det kan være litt tungt å gå med dette alene når det "stormer" slik.  Det kan også være lurt å nevne for lærer at det er litt slitsomt hjemme nå, hvis det er noe som går ut over skoleprestasjon eller konsentrasjon.  -Eller det kan være godt å ha et fristed på skolen der dette ikke er et tema, hvis det er sånn at du kjenner at du fungerer godt der.  

Se også relevante artikler under.

Ha det godt.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når voksne trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Par som krangler

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange av barna blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om de bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Tegning av ungdommer

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie