Hopp til hovedinnholdet

Gutt på 15 år lurer på hvor gammel man må være for å bestemme selv hvilken av foreldrene man vil bo sammen med og hvordan man kan endre samværsordningen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må man være for å kunne bestemme selv hvilken av foreldrene man vil bo sammen med? Og hvordan skal man endre samværsordningen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det står i Barneloven at barn skal høres når det gjelder dette spørsmålet. Etter fylte 12 år skal det tillegges stor vekt hva barnet mener. Når du har fylt 16 år så er du utenfor meklingsordningen og bestemmer langt på vei selv.

Hvor du skal bo er jo et spørsmål som angår både deg og begge foreldrene dine. Det beste er derfor om dere kan bli enige sammen. Det skal veldig gode grunner til å bestemme en løsning som er helt i strid med dine ønsker.

Hvis dere ikke klarer å bli enige, så kan dere få hjelp av familievernkontoret. Foreldrene dine kan bli enige om å bestille en time, eller den ene kan begjære mekling for å få den andre til å møte. Du har rett til å bli hørt på familievernkontoret.

Mitt forslag er at du snakker med en eller begge forelderene dine om hva du tenker. Hvis du ikke opplever at de hører på deg, så vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster som kan gi deg mer konkrete råd i din situasjon. Du kan også selv kontakte familievernkontoret og be om råd.

Nærmeste familievernkontor finner du fram til på nettsiden til Bufetat.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten.

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse