Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa er skilt og nå har pappa forlovet seg på nytt. Dette er mamma veldig lei seg for og jeg er kjempeskuffa. Burde pappa spurt mamma om lov til å gifte seg på nytt? Hva burde jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år, jeg har skilte foreldre. De har vært skilt i ca. 6 månder. I dag sa mamma til meg at pappa er forlovet med en annen dame. Pappa har holdt det inne i seg i ca. 2 månder. Jeg er veldig skuffa siden pappa sa det til mamma i dag. Burde pappa spørt mamma om det er greit at han gifter seg på nytt? Jeg har ikke møtt forloven til pappa, og han må gifte seg med henne innen et år. Mamma er så lei seg og jeg er kjempe skuffa. Hva kan vi gjøre? Pappa er tyrkisk. I februar reiste pappa til Tyrkia for å ordne papirene til farfar( han er død, pappa skulle fikse paprinene hans) , men istede forlova han seg med en annen dame, og mamma sto på hode for å passe på meg. Mamma trodde at han skulle fikse papir, men istede forlover han seg. Hva burde jeg gjøre? Hjelp meg! Hilsen en forvirret jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så leit å høre at foreldrene dine er skilt og at både du og mamma har det vanskelig om dagen.

Du lurer på om pappa burde spurt om lov til å gifte seg på nytt. På en side tenker jeg at han er en voksen mann som må få gjøre som han vil, og det er ingen regler om at man må si ifra til andre om de valgene han tar. Så han har jo rett til å ikke si noe. På den andre siden syns jeg virkelig at han burde vise deg og mamma respekt og ydmykhet ved å være ærlig med dere om de valgene han tar i sitt nye liv - i alle fall når det handler om så viktige og store avgjørelser som å gifte seg på nytt! Dette er noe som selvsagt påvirker dere og jeg tenker at han burde skjønne at dere blir skuffet og lei dere når han ljuger om hva han gjør og holder tilbake informasjon. Det er det motsatte av å ta ansvar, mener jeg. Jeg syns absolutt du kan forvente mer ærlighet og åpenhet av pappa.

Men - hva tror du kan være grunnen til at han ikke sa noe? Tror du han var veldig redd for å såre dere og tenkte at det letteste er å la være å fortelle? Eller tror du han ikke turte å fortelle fordi han var redd for at dere, eller i hvert fall mamma, skulle kjefte eller bli sint? Hvem vet. Jeg tenker at noen ganger lar folk være å si sannheten for å beskytte noe. Enten seg selv eller andre. Det er ikke nødvendigvis greit men det kan være en forklaring.

Hvis du orker og vil syns jeg det kunne vært lurt om du forteller pappa hvordan du har følt deg i forhold til det som har skjedd! Si at du ikke likte at han løy, og at han venta med å fortelle om en så viktig ting. Si også at du i fremtiden vil han skal være ærlig og åpen om det livet han lever - og at han må huske at du fortsatt er datteren hans og en del av livet hans, selv om han går nye veier. Snakk om hva slags forhold og samvær dere skal ha nå som mamma og pappa ikke bor sammen mer. Hva ønsker du? Jeg håper han vil høre på deg og forstå deg om du snakker med han.

Og jeg håper det går bra med mammaen din - jeg skjønner godt at hun er lei seg og. Det er viktig at også voksne søker hjelp og får noen å prate med i vanskelige situasjoner etter en skilsmisse. Tror du mamma trenger det? I så fall kan du si til henne at dere sammen kan oppsøke f.eks et familievernkontor og prate om skilsmissen, om det som har skjedd, og hvordan dere kan komme dere videre sammen.

Uansett ønsker jeg deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse