Hopp til hovedinnholdet

Jeg og pappa er uenige med mamma når det gjelder samvær 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har bodd 50/50 hos mamma og pappa i 7 år nå, pappa og mamma bor kort vei fra hverandre. Pappa sine foreldre er også skilt og han hadde det veldig dårlig når han bodde hos faren og stemoren sin. Han vil ikke at jeg og lillebroren min skal oppleve det samme som han og derfor vil han at vi skal få bestemme hvor vi skal bo og hvor lenge. Pappa er jurist og har fortalt at selv om det skal legges stor vekt på hva jeg sier et det dommerpraksis at jeg får bestemme når jeg skal bo hos pappa og når jeg skal bo hos mamma. Jeg får også bestemme hvor lenge jeg skal bo hos dem, og hvis jeg vil ha en ekstra dag eller helg for å få litt ro og alenetid uten lillebror kan jeg også bestemme det. Jeg blir helt oppgitt av mamma! Hun tror ikke på det jeg og pappa sier, og pappa er jurist! Hun sier at barna skal bli hørt men det er foreldrene som bestemmer helt til barna har fyllt 18 år, og at jeg ikke kan bare komme og dra som jeg vil. Hun hører ikke etter. Kan dere hjelpe meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ettersom pappaen din er jurist trenger jeg ikke skrive mye til deg om samværsrett og foreldrerett. Dette kan dere helt sikkert nok om selv. Du kan også lese enkelt om alle lovene og reglene rundt dette i artiklene som ligger ved svaret mitt! Slik jeg forstår spørsmålet ditt handler dette mer om hvordan dere kan snakke med mamma, slik at hun hører hva dere har å si, og slik at hele familien kan finne en felles løsning for samvær i tiden fremover.

Du sier at foreldrene dine bor med kort vei imellom seg. Dette betyr nødvendigvis ikke at de snakker godt sammen! Hvordan tror du det ville være å kalle sammen mamma og pappa til en felles-samtale? En ting er å snakke litt her og snakke litt der, ta en telefon, sende en sint sms, og lignende. En helt annen ting er å sette seg ned sammen i ro og fred, ha god tid, og bli enige om at skal vi snakke om dette med samvær. Det er ofte en slik "ramme" man trenger på samtalen for at det skal kunne gå an å forstå hverandre og å virkelig høre etter hva den andre sier. Jeg syns du bør høre med foreldrene dine om de kunne tenke seg å bli med på det. Si at du vil dere skal kunne prate ut om temaet og bli enige om hvordan samværet skal fortsette fremover. Selv om man har hatt en type ordning i mange år, betyr ikke dette at man ikke kan endre den fordi situasjonen har endret seg.

Og blir det for vanskelig å prate om dette dere tre alene kan dere be om hjelp fra et familievernkontor. Du kan selv ta kontakt hit, forklare dem situasjonen din og spørre hva som vil være lurt å gjøre. Eller pappa kan gjøre det sammen med deg. Da kan familievernkontoret kalle dere inn sammen, og hjelpe dere til å finne en løsning. Noen familier klarer seg fint selv i en vanskelig samtale, noen trenger hjelp til å holde seg innenfor "rammen". Tror du at dere trenger litt drahjelp i samtalen hvis det blir mye kjeft og krangling, anbefaler jeg familievernkontoret som en god start.

Lykke til, håper både du, mamma og pappa blir enige!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse