Hopp til hovedinnholdet

Skilsmisse:Jeg blir både lei meg og redd for hvordan fremtiden kommer til å bli.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har foreldre som skal skilles og synes det er veldig trist. Jeg blir både lei meg og redd for hvordan fremtiden kommer til å bli. Jeg er redd for at familien skal løses opp og at jeg ikke kommer til å se Pappa så ofte, i og med at det er han som flytter ut. Har på en måte alltid vært redd for at dette skal skje, og nå skjer det. Synes det er så trist at vi ikke skal være en familie lenger. Håper på gode svar om hvordan jeg skal takle dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

Jeg forstår godt at du er trist nå og at du tenker på hvordan det blir i fremtiden.  

Det er en stor overgang når foreldre flytter hver for seg.  Det er mye som ikke vil bli som før lenger. 

Det høres ut du har vært redd at det skal skje lenge.  -Da er jo i alle fall DET noe du ikke lenger vil ha som en bekymring.  -Noen ganger kan det også være litt lettelse.  

Det blir en del følelsesmessige ting i forbindelse med samlivsbruddet og det blir en del praktiske.  

Noen råd til deg:

Prat med både mamma og pappa om hvordan du har det og opplever det.  De ønsker (og skal) jo fortsatt å være der for deg og de kan gjøre det beste/velge de beste løsningene hvis de vet hvordan du har det og hva du tenker. 

Prat evt. med noen andre, som andre i familien, søsken, helsesøster eller andre det er godt å prate om om det som du ikke akkurat nå har lyst til å si rett til foreldrene dine.  Det å prate med andre som har opplevd samlivsbrudd, kan også være bra.  Noen skoler eller helsestasjon for ungdom har tilbud om grupper for dem som har opplevd samlivsbrudd.  

Vær tydelig på hvordan du ønsker å løse det praktisk med når du skal være hos mamma og når du skal være hos pappa.  Du har stor påvirkningsmulighet på dette. 

Du kan påvirke i stor grad om kontakten med begge opprettholdes godt.  Send begge meldinger, prat med den du ikke er hos på telefonen, stikk innom på besøk, eller avtal å møtes for en liten tur/kino/kafe/prat.

Noen ganger kan også kontakten bli bedre med foreldrene.  

Det er viktig at konfliktnivået holdes lavt, så prøv å bidra til god kommunikasjon og si ifra om du syns det er ting som fungerer dårlig, så kan det tas opp og dere kan også få hjelp til å løse det på et familievernkontor.  

Ha det godt!  -Og husk å leve ditt liv så vanlig som mulig oppi alt sammen.  Det å være med venner og drive med dine fritidsaktiviteter og skole som vanlig, kanvære til god hjelp.  

Se også råd i artikler under.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse