Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om vennen min fortsatt har en spiseforstyrrelse. Hva kan jeg gjøre som en venn?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg og min bestevenninne er sammen hver eneste dag på skolen, og vi har det alltid veldig hyggelig. Hennes foreldre er skilt, og har vært helt siden hun var 3 år. Dette er noe hun synes er veldig vanskelig, og som hun ofte er lei seg over. For en stund siden sa hun til meg og en annen venninne at hun slet med spiseforstyrrelser. Hvis hun skulle spise godteri i helgene droppet hun lunsjen på skolen. Jeg ble med en gang veldig bekymret. Dette er en god stund siden, og jeg har prøvd å snakke forsiktig om hvordan det går. Og hun svarer at nå det er "borte". Jeg føler meg som en fæl venninne som ikke stoler på henne, men hun virker ikke alltid som seg selv. Jeg har også sett flere ganger at hun har droppet lunsjen, men hvis jeg spørr om det nekter hun for det..... Hun har det veldig fint nå, men jeg er bekymret. Hva kan jeg gjøre som en venn? Jeg har lyst til å si det til noen voksne, så hun kan få hjelp. Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Du forteller at du har en bestevenninne som sliter med foreldrenes skilsmisse. Hun har en periode hatt en spiseforstyrrelse, men selv om hun sier at det er over, ser du tegn til at det muligens ikke er over allikevel og at du derfor ikke helt stoler på henne.

Det er veldig flott at du spør oss om hjelp for å være en god venn for bestevenninnen din. Det viser faktisk at du er en god venn for henne og at hun er heldig som har deg i livet sitt.

Det viktigste du kan gjøre er nettopp å være en god venn for henne. Det er ikke ditt ansvar å prøve å løse hennes problemer. Vis at du bryr deg om henne ved å spørre henne om hvordan hun har det. Selv om hun ikke alltid har lyst til å fortelle eller snakke om hvordan hun egentlig føler det, så vil hun da vite at du er der når hun trenger deg.
Gjør det dere pleier å gjøre sammen, men finn gjerne på nye og morsomme ting også. Det som er fint med å gjøre aktiviteter sammen, er at bestevenninnen din får andre ting å tenke på, og ha det moro, som gjør at hun glemmer å tenke på det som plager henne. Hold avtaler og kom til avtalt tid - da vet hun at du er til å stole på.

Selv om det er viktig å gjøre de morsomme tingene, er det også veldig viktig at dere snakker om det som bekymrer deg. Hvis du ser at hun fremdeles har en spiseforstyrrelse og at problemet utvikler er det viktig at hun får hjelp. Da må du være svært forsiktig med å love at du ikke skal si noe til en voksen. Dersom problemet utvikler seg, kan det bli en belastning for deg å bære på en slik hemmelighet. Hvis det blir slik at du føler du må snakke med foreldrene eller en lærer, bør du først fortelle det til din venn og forklare hvorfor, samtidig som du forsikrer om at du fortsatt er en venn. Kanskje dere kan være sammen om å fortelle det til en voksen?

En person det kan være fint å snakke med er helsesøster. Hun har god kunnskap om barn og unge som har det vanskelig og om spiseforstyrrelser.

Les gjerne artiklene under om å være venn med noen som har det vanskelig.

Fortsett å være en god venn som du er. Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse