Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg greie å få like gode karakterer som før skilsmissen? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Vet ikke helt hvor dette spørsmålet passer inn, men prøver her. Jeg har hatt en vanskelig barndom..spesielt det siste året. Fra jeg var liten har mamma og pappa kranglet hver dag og for et år siden skilte de seg og dette var veldig vanskelig å komme seg over. Når jeg endelig hadde kommet over det fikk pappa seg ny familie og flytett 40 minutter unna der jeg bor for å bo sammen med de. Det har kommet stygge meldinger fra kjæresten hans til meg og mamma. Jeg bestmte meg for å ikke ha noe kontakt med pappa frem til han ble seg selv igjen. for han har forandra seg veldig. Har ikke sett han på noen måneder nå. det er mye mer som plager meg men det trenger jeg ikke fortelle nå. Den eneste som vet alt dette er kjæresten min for jeg klarer ikke stole på noen av jentene i klassen. dette blir ekstra vanskelig. Jeg skal begynne i 10,klasse og vil få like bra karakterer som jeg hadde før skilsmissen. hvordan kan jeg klare det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres ikke noe OK ut, og jeg skjønner godt at dette har vært med på å gjøre barndommen din vanskelig. En skilsmisse er en alvorlig og gjennomgripende hendelse i et barn sitt liv og selv om det skjer med mange familier kan det føles veldig trist for den som står midt i det. Mange barn sier at de i perioder føler seg sveket av en eller begge foreldre. De sier også at det er utfordrende å finne ut hvordan de skal kunne leve på nye måter, og kanskje til og med rundt nye mennesker, som de selv ikke valgte å få inn i livet sitt - og som de er sinte på fordi de føler at disse menneskene var med på å ødelegge det trygge og vante familielivet som var der før skilsmissen. 

Du spør hvordan du kan få like bra karakterer som du hadde før. Jeg forstår dette som at du kjenner at hjemmesituasjonen din påvirker hva du klarer å gjøre på skolen. Dette er helt naturlig og det er sterk sammenheng mellom vår psykiske helse og hva vi klarer å prestere på ulike områder i livet, blant annet skole.

Så for å prestere bedre faglig er det viktig at du tar godt vare på deg selv og hvordan du har det. Det beste du kan gjøre er å snakke med noen om det du opplever som vanskelig! Det er flott at du har en kjæreste som er der for deg! Fortsett å prat med han. Hvis du føler at du ikke kan stole på noen av klassevenninnene dine - hva om du oppsøker noen andre venner du vet at også har opplevd skilsmisse? Det kan føles ekstra godt å få støtte eller råd fra noen som vet akkurat hvordan du har det og som har erfart det samme som deg. Du bør også sjekke ut om det tilbys skilsmissegruppe på skolen din. Det er et godt gruppetilbud som gis til barn som har opplevd foreldres samlivsbrudd og mange barn som har vært med på slike grupper sier at det har vært et godt sted der man har fått kommet og pratet, følt seg sett og hørt og fått støtte.

Hvis ikke dette finnes eller du syns det ikke passer, kan du dra til din lokale helsestasjon for ungdom og høre om du kan få noen å snakke med. Der jobber det både helsesøster, psykolog  og lege - alle er de vant til å snakke med ungdom om vanskelige familieforhold. De kjenner også godt til hjelpeapparatet og kan guide deg videre hvis det er snakk om at du ønsker annen type hjelp.

Til slutt vil jeg også si at det at pappas nye kjæreste sender stygge meldinger til deg og mamma - det er overhodet ikke greit, og noe dere bør ta tak i. I første omgang må dere fortelle dette til pappa så det er helt sikkert at han vet det. Da er det hans ansvar å ta en alvorsprat med kjæresten sin om at hun ikke kan gjøre dette og at det sårer dere. Hvis pappa vet det og ikke klarer eller vil gjøre noe med det, kan dere faktisk anmelde det! Spesielt hvis meldingene hennes er truende.

Dere kan også ta kontakt med familievernkontoret i byen eller kommunen der du bor, og forsøke å få til en oppklarende samtale alle sammen, med litt hjelp fra en familieterapeut som er "proff" i å hjelpe familier i konflikt. Så kanskje dere får ryddet opp i en del ting og snakket ut om det som er sårende og vanskelig - og kanskje du etter hvert kan få tilbake det gode forholdet du har hatt til pappa. Uansett vil jeg bare si til deg at det er ikke din skyld- og du har ikke ansvar for at de voksne krangler, sender stygge meldinger og ikke klarer å oppføre seg ordentlig. 

Jeg ønsker deg lykke til - håper du får det bedre snart og at du får til det du vil på skolen!

 Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse