Hopp til hovedinnholdet

Jeg har nettopp fått vite at foreldrene mine skal skilles.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei,jeg har nettopp fått høre att foreldrene mine skal skilles jeg er ofte sur og irritert på mamma og pappa.Spørsmålet mitt er vet dere noe som kan hjelpe meg med og ikke være så sur evt,noe som kan roe meg ned MVH ei jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så trist å høre at foreldrene skal skilles. Ikke rart du er sur og irritert på dem! Det er mange ting du kan gjøre for å ta vare på deg selv i den situasjonen du er i nå. Jeg syns det er veldig bra at du skriver til oss og spør om dette, det viser at du har masse initiativ og ønsker å ta vare på deg selv.

Å oppleve en skilsmisse er krevende, vanskelig og veldig ofte svært trist for alle i familien. Men kanskje aller mest for deg som er barn. Når man er trist og har det vanskelig bør man snakke med noen! Så dette er mitt viktigste råd.

Vanskelige følelser blir som troll inni kroppen. Der inne, alene, i mørket, buldrer de rundt og lager trøbbel og kaos og mer tristhet. Hvis de kommer ut, og du snakker om det, "sprekker" de vanskelige følelsene som troll sprekker i lyset. Da blir det vanskelige mer håndterbart!

Først og fremst bør du snakke masse med mamma og pappa om alt det som skjer hjemme nå. Du har rett på å få vite alt du lurer på omkring skilsmissen, og jeg håper de tar seg tid og har overskudd og krefter til å la deg spørre om alt du lurer på, og til å trøste deg og snakke med deg om alt som skal skje og hvorfor det skjer. I tillegg kan det være lurt om du snakker med en annen voksen, som er vant til å hjelpe barn i lignende situasjoner. For eksempel kan du ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. Alle kommuner eller bydeler har dette tilbudet. Der jobber det både helsesøster og psykolog som er vant til å snakke med barn som opplever skilsmisse. Det samme gjelder for familievernkontoret. Der kan du ta kontakt på egenhånd hvis du vil. Sjekk også ut om skolen din arrangerer skilsmissegrupper. Da møtes barn i sammen situasjon og prater om hvordan de har det, og deler erfaringer. De fleste barn jeg kjenner som har vært med på dette sier at de hjalp veldig.

I tillegg til disse tipsene har jeg lagt ved noen artikler som handler om det du spør om. Jeg håper du også kan finne noen tips der til hva som kan hjelpe deg og hva som kan roe deg. Jeg ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse