Hopp til hovedinnholdet

Man kan vel bestemme selv hvor man vil bo når man har fylt 16 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Eg bur hos faren min hver andre helg, men så har eg da lov til å bestemme hvem eg skal vere hos i dei helgene også. Men far forbyr da meg å være hjemme alene hos mor i mer en 1 døyn fordi "det har ikkje noe å si om eg sitter på PCen min hos mor eller hos han" og fordi eg har høyt-fungerende autisme/asperger syndrom (noe som eg synest er en veldig dårlig forklaring siden eg er nesten voksen og klarer å ta vare på meg selv). Eg har da lov av mor å være hjemme alene (i mer en 1 døyn) og det strider mot det far sier. Men eg har da en sjelden gang behov for å isolere meg fra andre etter en stressende veke (som nå). Faren min kan vel ikkje forby meg det så lenge eg bur hos mor? Siden man kan vel selv bestemme hvor man vil bo når man er fylt 16 år? Videre samtaler/mekling mellom mor og far vil ikkje nytte siden det er veldig mye konflikter mellom dem (Far nekter å ha kontakt med mor igjen).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er trist å høre at det går ut over deg når mor og far har forskjellige regler i forhold til PC-spill og det å være alene hjemme. Da blir det forvirrende og vanskelig for deg. 

Det er dessverre ikke sånn at du kan bestemme helt selv hvor du skal bo selv om du er 16 år. Frem til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer, men det er mange nyanser. Jeg kan fortelle deg litt hva som står i barneloven:

Selv om du ikke kan bestemme helt selv, har du rett til å bli hørt når det gjelder hvor du skal bo. Foreldrene dine skal legge stadig større vekt på dine meninger jo eldre og mer moden du blir. Det står: "Etter at et barn har fylt 12 år skal det legges stor vekt på barnets mening". I den samme loven står det også at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre - helt frem til barnet er 18 år.

Så, som du skjønner er det foreldrene dine som faktisk bestemmer hvor du skal bo, men de er som sagt lovpålagt og pliktige til å høre på dine meninger og forsøke å ta hensyn til det.

Det viktigste tenker jeg, er at dere alle sammen følger samværsavtalen som har blitt laget. Så, hvis det er avtalt at du er hos far drar du dit og forholder deg til han, og det samme hos mor. Men - jeg syns absolutt du skal snakke med dem om hva du syns om at de har så forskjellige meninger om hva du skal få lov til. Fortell dem at dette er frustrerende for deg! Ditt behov er det viktigste - for eksempel ditt behov for å isolere deg - og det skal de ta hensyn til!

Husk at du på egenhånd kan ta kontakt med familievernkontoret der man driver med mekling/samtaler. Du trenger ikke ta med mor og far. Kanskje du selv kan ha nytte av å snakke med dem?

Jeg ønsker deg lykke til! Les gjerne artiklene jeg har lagt ved her, de handler om det du tar opp.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse