Hopp til hovedinnholdet

Når bør jeg få bestemme hvor jeg skal være?

Jente 13 år
 

Spørsmål

når bør eg få besteme om kor eg skal vere. får ikkje besteme er veldig sur på foreldrene min begrunn av det .kan derre verså snill og svare på dette trenger hjelp. vil vite nor man må få besteme selv kor man skal få bu hos mor eller far

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner veldig godt at du vil bestemme hvor du skal bo, dersom foreldrene dine har flyttet fra hverandre.

Det er dessverre ikke sånn at du kan bestemme helt selv hvor du skal bo når du er 13 år. Frem til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer, men det er mange nyanser. Jeg kan fortelle deg litt hva som står i barneloven:

Selv om du ikke kan bestemme helt selv, har du rett til å bli hørt når det gjelder hvor du skal bo. Foreldrene dine skal legge stadig større vekt på dine meninger jo eldre og mer moden du blir. Det står: "Etter at et barn har fylt 12 år skal det legges stor vekt på barnets mening". Så denne retningslinjen gjelder deg, som er 13 år nå! I den samme loven står det også at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre - helt frem til barnet er 18 år.

Så, som du skjønner er det foreldrene dine som faktisk bestemmer hvor du skal bo, men de er som sagt lovpålagt og pliktige til å høre på dine meninger og forsøke å ta hensyn til det.

Fortell dem hva du tenker om saken og les barneloven (den linken du kunne trykke på over her) sammen med dem. Diskuter hva dere tenker, og husk: Foreldrene dine er like glad i deg uavhengig av hvor du velger å bo! Det er ikke din skyld at de har skilt lag og det at du nå må velge er ikke noe du trenger å ha dårlig samvittighet for. Dette er de voksne sitt ansvar. Jeg håper foreldrene dine viser deg forståelse og kjærlighet nå når du skal finne ut hvor du skal bo. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse