Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bare bo hos pappa. Kan jeg det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 15 år og bor halvparten av tiden hos mamma og pappa, en uke her og en uke der. Nå har jeg lyst til å bare bo hos pappa. Kan jeg det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Takk for at du skriver til oss!  

Når det gjelder rettigheter og samvær hvis foreldrene dine er skilt, kan du ikke bestemme ene og alene at du skal flytte til pappa. Men du har rett til å bli hørt i spørsmål som har betydning for deg. Og hvor du ønsker å bo, det er absolutt en ting som er av betydning for deg! Jo eldre du blir jo mer skal mamma og pappa høre på din mening og dine ønsker. Etter at du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om hvor du skal bo. Les mer om dette i barneloven.

Hvis det blir uenigheter eller konflikt med tanke på at du vil flytte til pappa kan et Familievernkontor være behjelpelige med å lage ny avtale der dine ønsker er hørt og tatt mer hensyn til. Du kan selv kontakte et familievernkontor i nærheten der du bor og søke råd.  

Jeg håper dette ga nok svar. Du kan også lese artiklene jeg har lagt ved under, som handler om delt bosted og om rettigheter.  Jeg håper foreldrene dine lytter til hva du har å si og jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse