Hopp til hovedinnholdet

Jeg bor i fosterhjem hos to mødre og nå skal de skilles!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor i fosterhjem hos to mødre. Og nå skal de faen meg skilles

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Takk for at du skriver til ung.no. 

Dette høres fælt og vanskelig ut.

Foreldre eller fosterforeldre (jeg velger å bruke bare "foreldre" videre i svaret) som skilles er alltid vanskelig for barna. Du skriver ikke noe om det, men jeg forstår godt om du også synes det er vanskelig og at det er derfor du sender inn dette spørsmålet til oss.

Jeg skjønner godt hvis du er redd for hva som skjer fremover og hvem du skal bo med. Dette må du snakke med Barneverntjenesten der du bor om. Ved å kontakte en person du er kjent med i barnevernet eller ringe barnevernstelefonen (se din kommunes nettsider) kan du få svar på det du lurer på. Da blir du trygg på hvor du skal bo i fremtiden. Helsesøster på skolen din, en lærer eller annen voksenperson du kjenner kan hjelpe deg med å ringe.

Dessverre er det sånn at en skilsmisse er de voksnes avgjørelse. Det er ikke noe du kan gjøre for å stoppe en skilsmisse. Dette må de rett og slett finne ut av selv. Så det er ikke barns ansvar når foreldre velger å skille seg- OG aller viktigst; det er ikke barn sin skyld når foreldre skiller seg. 

Men dette betyr ikke at dette ikke vil påvirke deg, for det gjøre det selvsagt! Du kan lese om dine rettigheter i denne linken.

Mange ting er vanskelig i en skilsmisse, og det kan være forskjellig fra barn til barn hvordan man opplever det. Så selv om du ikke kan stoppe mødrene dine fra å skille seg, kan du si til dem hvordan du har det. Da skjønner de at dette påvirker deg veldig mye og forhåpentligvis vil de ta hensyn til deg i tiden som kommer. De kan snakke med deg, trøste deg, finne ut hva som er best for deg når det nå blir skilsmisse.

Det er foreldrene dine som har ansvaret for deg og de skal sørge for deg uansett om de eller du har det vanskelig.

Du har krav på å bli hørt i saker som omhandler deg. En skilsmisse mellom sine fosterforeldre omhandler deg i stor grad og derfor er det viktig at du kan si din mening.

Når fosterforeldre skal skilles vil det bli gjort en konkret vurdering av om fosterforeldrene vil kunne være gode fosterforeldre etter at de er skilt og om det vil være best for barnet å bli boende der eller flytte et annet sted.

Dersom du tenker at det ikke er mulig å snakke med dem selv kan du få hjelp. Det kan også være god hjelp i å snakke med helsesøster, lærer eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted. Der har de lege, helsesøster, ofte har de også psykiatrisk sykepleier eller psykolog i tillegg.

Under svarer vil du finne flere artikler som kan hjelpe deg videre.

Håper dette kan hjelpe deg litt.

Hilsen Helsesøster og Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fosterbarnas familie

Fostermor (colourbox.com)

De aller fleste barn som bor i fosterhjem skal ha samvær og annen kontakt med foreldre og andre viktige personer i livet deres.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse