Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta kontakt med familievernkontor for å få lov til å bo 100% hos pappa?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har skilte foreldre, og jeg har bodd med en 80/20 ordning. Altså at jeg bor hos pappa i hverdager og er hos mamma annenhver helg. Dette funker helt ok, men av forskjellige grunner ønsker jeg å bo hor pappa 100%. Jeg ønsker at han skal ha hovedansvaret for meg og ha full foreldrerett. Jeg har ikke snakket med mine foreldre om dette, men kan tenke meg at dette er noe min mor vil gå med på mens pappa vil være noe mer i tvil ettersom han mener det er viktig for meg med et forhold til min mor. Jeg er 16 år nå, og etter det jeg har skjønt så skal jeg ha mye å si i hvor jeg vil bo osv. Hvis det er slik at min mor er villig til dette, men min far er usikker, hva kan jeg gjøre? Kan jeg ta kontakt med familievernkontor så de kan hjelpe meg med mitt ønske? Vil en slik situasjon bli tatt på alvor og at det evt. blir en sak av det med høyere makter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er helt riktig at du i følge barneloven har krav på å bli hørt i forhold som gjelder bosted , samvær o.l. Det er likevel dine foreldre som har den avgjørende beslutningsmyndighet når det gjelder deg så lenge du ikke er myndig.

Det er en veldig god ide å ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. Da er det nok best at både du og foreldrene dine snakker sammen. De er eksperter å hjelpe familier med slike dilemma. 

Det er mange måter å oppretteholde kontakt med en forelder man ikke bor med. Du sier ikke noe om hvorfor du ikke ønsker å ha samvær med din mor. Er dette noe det går an å snakke om?

Faren din har allerede hovedomsorgen for deg. Det å frata en forelder foreldreansvaret for sine barn skjer bare i helt spesielle tilfeller. Det er barns rettigheter foreldreansvaret regulerer.

Det høres ut som det er riktig av dere å ta kontakt med familievernkontoret.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse