Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor sliter jeg enda etter mine foreldres skilsmisse, selv etter to år?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg føler alle i familien går videre uten meg. Jeg prøver å si at jeg har det vanskelig, men det jeg får i svar, er det samme svaret jeg fikk for to år siden, "Det vil bli bedre". Mamma har fått ny kjæreste, pappa også. Mamma respekterer at jeg trenger tid, men ikke pappa. Kjæresten og hennes datter flyttet inn første året. Det er noe av det vanskligeste jeg har opplevd, det å få alle følelsene mine tråkket på. Jeg prøver å se det fra deres perspektiv, og synes selfølgelig at de fortjener å ha det bra, men det er som de ikke legger merke til at jeg sliter. Jeg blir nesten ignorert. Jeg har to eldre brødre som vet at jeg synes ting er vanskelig, men jeg vet de ikke greier å forstå helt hvordan jeg har det. Jeg trenger noen som kan forstå. Begge to er en helt annen plass i livet, de skal ut å studere og finne jobb, så vi er ikke i samme situasjon. Jeg lengter sånn etter familien, og jeg blir trist av å tenke på at jeg aldri vil få den tilbake. Hvorfor sliter jeg enda, selv etter to år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er aldri enkelt når foreldre skilles. Vi reagerer ulikt på vansker i livet. Det er mange forhold som påvirker deg. Det kan være hvor gammel du var når de skilte seg, om du var forberedt på det som skjedde. Hvordan man takler vansker, hvor tidlig fikk dine foreldre nye kjærester, hvordan dine foreldre samarbeider og hva slags samværsordning du har for å nevne noe.

Det å slite med at familien ble oppløst to år etter kan være helt vanlig. Når foreldre blir forelsket glemmer de ofte at barna ikke blir like forelsket. Når nye partnere flytter inn blir vaner og rutiner endret. Dette er ofte vanskelig.

Det høres ut som om at du ikke har fått omstille deg i det tempo du har trengt. Foreldre undervurderer ofte hvor vanskelig skilsmisse er for barna. De ønsker at valget sitt skal være bra. Noen vil ikke se at deres valg er vanskelig for barna sine.

Aller helst ville det være bra om du kunne snakke med foreldrene dine om dette. Kunne du be om å snakke med dem sammen? Det er mulig å få hjelp å snakke sammen på familievernkontoret der dere bor. Det er eksperter på hjelpe familier snakke sammen på en bedre måte.

Det kan også være godt å få snakket med noen om hvordan du har det for din egen skyld. Helsesøster er sosiallærer mulig å få snakket med. Har skolen din skolepsykolog er det et godt valg. Helsestasjonen for ungdom kan være et godt sted å oppsøke.

Håper dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse