Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg spør min pappa om å flytte til min mamma, kan pappa nekte meg å flytte til mamma?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Mine foreldre er skilte og jeg bor hos begge, men har lyst å flytte til min mamma. Hvis jeg spør min pappa om å flytte til min mamma, kan pappa nekte meg å flytte til mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du skriver at foreldrene dine er skilt og at du bor hos begge to. Det høres ut som om du nå har lyst til å bo fast hos mamma og du lurer på om pappa kan nekte deg dette?

I utgangspunktet er det de voksne som sammen skal bli enige om hvor du skal bo. Dette skal avgjøres ut fra hva som er ditt beste. Du vet mye om hva som er ditt beste, og har rett til å bli hørt. Din mening skal tillegges stor vekt.

Dette betyr at det skal veldig gode grunner til for å bestemme at du skal bo et annet sted enn der du vil. Slike grunner kan for eksempel være at mamma ikke klarer å passe på deg på grunn av sykdom eller rus.

Mitt råd er at du snakker med både mamma og pappa om at du har lyst til å bo fast hos mamma. Du har lov til å tenke på hva som er best for deg, og ikke ta så mye hensyn til foreldrene dine når det gjelder dette spørsmålet. Du kan fortelle dem at det er ganske vanlig at ungdommer vil bo fast på ett sted. Dette handler ofte om at de vil bruke tid på skole, venner og fritidsaktiviteter i stedet for å reise fram og tilbake mellom foreldrene.

Samtidig har du kanskje noen tanker om hvor mye du vil være hos pappa? Dette må også komme fram. Hvis det er vanskelig for dere å bli enige, så kan dere få hjelp på familievernkontoret. Dit kan du også komme for å si din mening.

Du kan lese mer om disse spørsmålene i artiklene under svaret.

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse