Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte til pappa men mamma sier jeg ikke får lov før jeg er ferdig med grunnskolen

Gutt 13 år
 

Spørsmål

mamma og pappa er skilt og eg har det ikkje bra med mamma og vil berre flytte til pappa men mama sei at eg må gå ferdig grunnskulen først men eg trur at eg kan få det bedre med pappa en med mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du vil være med å bestemme hvor og med hvem du skal bo når mamma og pappa er skilt. Dette er din rett, selv om du går på grunnskolen.

Det er nemlig slik at barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Og du er 13 år. Din mening er viktig! Dette står i en lov som heter barneloven. Den gjelder for alle barn og unge og deres foreldre, frem til barnet fyller 18 år. Denne loven sier at dersom foreldre er separerert eller skilt er det de som skal avgjøre og avtale samværet seg imellom, men de skal ta hensyn til barnets ønsker. 

Jeg lurer på hva som er årsaken til at mamma er så bestemt på at du ikke skal få flytte til pappa før du har fullført grunnskolen? Kan det hende at hun tenker på skolegangen din, dersom du må bytte skole om du flytter til pappa? Eller handler det om andre ting hun forsøker å ivareta for deg i forhold til skole? Jeg lurer kanskje også på om det kan være at mamma er så glad i deg at hun er redd for å ha deg mindre i livet sitt? Og at hun på en måte beskytter seg selv mot dette ved å si at du ikke bør flytte til pappa? Dersom dette er årsaken er det viktig at dere får snakket om dette og at mamma er ærlig på hvilke følelser hun har, selv om det er vanskelig og sårt. Det er viktig å tørre å prate om de vanskelige tingene. Så jeg anbefaler deg å prate med mamma om alt du lurer på rundt saken. Du må fortelle henne hva som gjør at du ønsker å flytte, hvilke ønsker DU har og hva dette handler om for deg. Fortell hva som gjør at du ikke har det bra nå, når du bor hos henne! Husk at når du tør å si det, har mamma også sjansen til å gjøre noe med det som ikke er bra slik at det kan bli bedre. Jeg vil tro at det er viktig for deg å ha et godt forhold til begge foreldrene dine uansett hvor du bor. 

Husk at det ikke er din feil at mamma og pappa skilte seg. Dette er et voksenansvar. Det er deres oppgave å passe på at du har det bra både praktisk og følelsesmessig. Det er ikke greit at de voksne gir barna dårlig samvittighet når de ytrer sin mening om hvor de vil bo. Du kan jo umulig være to steder på en gang! 

Hvis du føler det vil bli vanskelig å ta opp saken med mamma uten noe hjelp utenfra, går det an å ta kontakt med et familievernkontor. Du kan ta kontakt på egenhånd først hvis du ikke vil si det til mamma. De som jobber der har masse erfaring med å snakke med ungdommer og foreldre som er i konflikt. og spesielt er de gode på det som handler om skilsmisse. Noen ganger, når man ikke føler man kommer noen vei, kan det være godt å ha en nøytral tredjepart til å hjelpe i samtalen.

Jeg håper også du finner ut av det og at du får en samværsordning som er god for akkurat DEG. 

Jeg ønsker deg alt godt. Les artiklene jeg har lagt ved, de handler om det du tar opp!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse