Hopp til hovedinnholdet

Jeg har flyttet til min far i England, men nå vil jeg hjem igjen til min mor. Faren min nekter meg å reise tilbake. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei sann... Jeg er en 15 år gammel gutt som bor i England, jeg kom til England for 9 månender siden og har blitt tvunget til å bo her med min far, jeg vet ikke helt ka eg ska gjør. Da jeg først kom hit så ville jeg faktisk bo med faren min, men jeg forventet ikke at jeg ikke skulle trives. Mine foreldre er skilt, har bodd hos moren min i norge helle mitt liv og ville prøve nemlig å bo med min far her i England, jeg har fortalt han at jeg vil tilbake til min mor, men han nekter og nekter. Det jeg vet er at det er jo moren min som har foreldreansvar. Moren min vil at jeg skal komme tilbake, men vi prøver på en løsning. Vennligst hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Den situasjonen du er i høres fortvilende ut. Det er ikke greit at faren din ikke lar deg reise tilbake til moren din hvis det er det du vil. Hvis du ikke trives i England, og dette er noe du er sikker på og har tenkt nøye igjennom og pratet med faren din om, høres det riktig ut av deg å ønske deg tilbake til moren din. Det er lov å forsøke noe, for så å ombestemme seg! Du har rett til å bli hørt å lyttet til når det gjelder valget om hvor du vil bo. Dette står i barneloven, og den gjelder fortsatt for deg som norsk statsborger, selv om du har flyttet til England med faren din.

Det høres ut som at du har god kontakt med moren din. Det er viktig at du snakker med henne så mye du kan, om hvordan du har det og hva du tenker på. Dette tenker jeg vil være til god hjelp for deg rent følelsesmessig. I tillegg til at moren din kan være til hjelp med mer praktiske ting i denne prosessen. For eksempel må hun ha dialog med faren din og diskutere bosituasjonen deres og foreldreansvaret. Dette er selvsagt er litt mer komplisert når foreldrene dine er i hvert sitt land, men de må like fullt løse situasjonen. Husk at det ikke er ditt ansvar å ordne opp i dette. Det er de voksne sitt ansvar å lytte til dine ønsker, og deretter lage en avtale basert på det. Mamma kan kontakte barnevernet eller familievernkontoret for å få råd eller veiledning, dersom hun står fast og ikke vet hva hun skal gjøre for å løse dette. De har erfaring med slike saker. 

Du bruker ord om faren din som "tvinger" og "nekter". Dette er sterke ord! Er det slik at du ikke blir behandlet bra av han? Du skriver ingenting konkret om det som gjør at jeg blir bekymret. Men likevel vil jeg fortelle deg at det, på samme måte som i Norge, går an å kontakte det engelske barnevernet dersom man trenger noen å snakke med. Det betyr ikke at de skal gripe inn i familien din og foreta seg noe. Det betyr bare at de kan være en som gir deg videre veiledning og støtte i forhold til hva du skal gjøre dersom konflikten med faren din vedvarer eller øker.

Jeg håper dette var til hjelp, og at dette løser seg snart. Jeg håper faren din lytter til DINE ønsker og lar deg reise hjem. Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse