Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skilte seg for to år siden. I det siste har jeg begynt å savne at de bor sammen. Er det normalt at jeg fortsatt ikke er helt over det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine skilte seg for ca to år siden, jeg har egentlig kommet meg over det. Men for tiden har jeg begynt å savne at de bor sammen. Pappa har ny familie og jeg har nesten ikke noe kontakt med han lenger, dette gjør det ekstra vanskelig. Er det normalt at jeg fortsatt ikke er helt over skilsmissen? Og hvordan kan jeg komme meg over det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg kan godt forstå at du syns familiesituasjonen din er vanskelig. Det er helt normalt at du ikke har kommet deg over skilsmissen. At du fortsatt savner det gamle livet ditt, da mamma og pappa bodde sammen. Det er ingen fasit på hvordan barn sørger over en skilsmisse. Tristhet, savn og sorg er helt vanlige følelser i en slik situasjon som det du beskriver. Selv om de kommer og går i bølger, blir ikke de vanskelige følelsene borte. Kanskje gjør de ikke det på mange, mange år! Så jeg tror du gjør klokt i å ta imot, og tåle de følelsene som dukker opp nå. Det er jo ikke farlig å være trist selv om det føles vondt inni kroppen. Det viktigste er at du lytter til hva disse følelsene sier deg. Og at du prater med noen om det. For eksempel høres det ut som at du kunne ha nytte av å prate med pappa om at du savner han. Fortell han det du skriver her: At du føler du nesten ikke ser han lenger, og at du skulle ønske det var annerledes. Forsøk å beskrive til pappa hva du kunne tenke deg fremover, med tanke på å være hos han. Hvis det er vanskelig å si det til han - hva med å skrive et brev? Eller vise han spørsmålet ditt og svaret mitt herfra, så har dere noe å snakke ut ifra? Kanskje pappa ikke har skjønt hvordan du har opplevd den siste tiden. Og når han får høre hvordan du tenker, så blir han klar over det som er vanskelig og dermed kan han gjøre noe med det. Jeg tipper at han gjerne vil jobbe litt for å passe på at du har det bra. Men noen ganger vet ikke voksne hvordan de skal gå frem, og så tør de ikke ta tak i det selv om det egentlig er deres ansvar. Voksne er også redde for å feile, eller de får dårlig samvittighet. Og da trekker de seg unna, istedenfor å tørre å innrømme at situasjonen er vanskelig. Så hvis du tør å være den som tar tak i situasjonen syns jeg du er tøff! Tror du at du kan klare det?

Om du ikke vil prate med pappa er det viktig at du uansett har noen som kan prate med deg, trøste deg og støtte deg. Det er en måte å komme videre på, eller å komme over det på.

Tenk over hvem i familien din - eller hvem andre rundt deg - som du kjenner at du stoler på, og som du opplever at forstår deg. Mamma, en tante, en besteforelder, et søsken? Elller kanskje har du noen gode venner som også har skilte foreldre? Snakk med dem! Det hjelper å dele vanskelige tanker med noen som har opplevd noe lignende. Da kan du både få støtte og tips. Som du skjønner mener jeg på at å snakke sammen kan løse opp i mye av de vanskelige følelsene. En annen fin arena å gjøre dette i, er å delta på skilsmissegrupper på den skolen du går på. De fleste skoler tilbyr dette. Snakk med helsesøster om en slik mulighet, hun har informasjon om slikt. Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom. De som jobber der er vant til å snakke med ungdom om slike problemer som det du tar opp.

Jeg håper dette var til hjelp. I tillegg legger jeg ved noen artikler om skilsmisse som jeg tenker du kan ha nytte av å lese. De handler både om andre barns erfaringer fra skilsmisse, og om hvilke rettigheter du har i forbindelse med at foreldrene dine er skilt.

Jeg ønsker deg alt godt. Håper situasjonen med mamma og pappa blir bedre snart, selv om det nok alltid kommer til å føles trist at de er skilt. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse