Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg si til min venninne som har foreldre som nylig ble skilt?

Jente 16 år
 

Spørsmål
hei:P
Jeg har en veldig god venninne med foreldre som desverre nylig skilte seg som følge av at moren hadde vært utro. Hver dag ser jeg at venninnen min har det vondt pågrunn av dette, men jeg klarer bare ikke å ta intiativ til å snakke om det. Jeg er en le-person, den som alltid har en morsom kommentar på lur, jeg er en guttejente som ikke har så lett for å snakke om følelser. Men nå føler jeg at jeg må, for vennskapet mellom oss har begynt å virke så¨kunstig, det er bare ikke naturlig lenger at vi fullstendeig utelater å snakke om en så viktig del av livet hennes pluss at jeg merker at hun har begynt å ta det opp, hun vil snakke om det. Men som med alt annet bare feier jeg det bort, fordi jeg er så nervøs for å si noe galt, jeg er nemlig nokså taktløs.
Derfor lurer jeg på hva jeg kan si som ikke sårer henne, hva er det hun vil høre og hva er det hun trenger å høre?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Din venninne har det veldig tøft nå og det er viktig at du er der for henne for å gi støtte og omsorg.

Ikke alltid trengs det så mange ord. Hun trenger å høre at du har sett hvor vondt hun har det. Vis forståelse og inviter henne til å åpne seg. Finn et tidspunkt når dere kan snakke uforstyrret. Inviter henne gjerne hjem til deg over en tekopp. Vær god til å LYTTE og ta henne på alvor. Vær til stede!

Hun har et enormt behov for å snakke om det. Bekreft det hun sier. Du kan godt fortelle henne at mange opplever at foreldrene blir skilt. Du kan også foreslå for henne å ta seg en prat med helsesøster på skolen. I mange kommuner har helsesøster startet samtalegrupper for ungdom som har opplevd samlivsbrudd. Kanskje kjenner du andre som har skilte foreldre som det har gått bra med etter en stund? Det er viktig for henne å høre det. Selv om det er vanskelig og vondt nå, blir det bedre etterhvert.

Husk at du ikke kan si noe galt. Det verste er å ikke si noe.

Ønsker deg lykke til og takk for at du spurte om råd!
Les gjerne artikkelen om skilsmisse:
www.ung.no/skilsmisse/960_Skilsmisse.html

Tips venninnen om artikkelen!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om å tilfredsstille?

Hvor sitter de fleste orgasmenervene på kjønnsorganene?